Müziğin duyumsanması üzerine bir dizi resim uygulaması
Sensation of the music on a series of pictures application
- Tez No: 440812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, Müzik, Duyumsama, Picture, Music, Sensation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
“Müziğin Duyumsanması Üzerine Bir Dizi Resim Uygulaması”başlıklı bu tez, resim ve müzik gibi ayrı iki disiplinin ortak problem alanları ve gelişim süreçlerinde birbiriyle kesiştikleri noktaları kuramsal bir çerçeve içerisinde incelemek adına hazırlanmıştır. Hazırlanan çalışmada kuramsal çerçevenin doğrultusunda ve müziğin tınılarından yola çıkılarak bir dizi resim uygulaması yapılmıştır. Tez kapsamında konu olarak belirlenen müzik ve resim alanlarının tarihsel süreçleri literatür taraması yöntemiyle geçmişten günümüze kadar araştırılmıştır. Yapılan araştırmalarda özellikle müzik ve resim sanatlarının birbirilerini etkileme biçimleri ve bu etkileşimin nasıl başladığı önem arz etmiştir. Araştırmalar neticesinde müzik ve resim disiplinlerinin kullandıkları ifade araçlarının farklı olduğu görülmüşse de aslında ortak problemlerle uğraştıkları anlaşılmıştır. Bu problemlerle başa çıkmak için her iki disiplinin süreç içerisinde birbirilerinden etkilendikleri ve gelişim aşamalarında bu etkileşimin izlerinin olduğu anlaşılmıştır. Çalışma kapsamında, literatür taraması yoluyla resim ve müziğin tarihsel süreçleri araştırılmış, bu alanlardaki bazı sanatçılar ve bu sanatçıların çalışmaları hakkında incelemelerde bulunulmuştur. Elde edilen bilgilerin ışığında bir dizi resim uygulaması yapılmıştır. Müziğin duyumsanması ve tınıların renklerle biçimlere dönüştürülmesi, yapılan resimlerin uygulamalarında çıkış noktası olmuştur. Yine bu doğrultuda yapılan resim uygulamaları 10 çalışma ile sınırlandırılmıştır. Hazırlanan bu araştırma sırasında edinilen bilgilerin ışığında ve üzerinde durulan müziğin duyumsanması yolu ile uygulamalar oluşturma kısmında plastik bir dil oluşturma kaygısı önemsenmiştir. Yapılan çalışmanın hem kuramsal çerçevesinde hem de uygulama kısmında özgün bir çalışma oluşturma kaygısı önem teşkil etmiştir.
Özet (Çeviri)
''Sensation of the Music on a Series of Pictures Application" titled of this thesis, painting and music are two separate disciplines, such as common problem areas and development processes with each other within a theoretical framework located points has been prepared on behalf of the review. A series of picture appication have been done in accordance with theoretical framework and by using timbre of music . Within the scope of the subject of the thesis, the historical areas of music and painting processes of the literature surveyed method from the past to the present has been designated. In researches, particularly in the way both music and painting arts affect each other and how begining thi interaction presents importance. Research shows that, although the expressions of music and painting disciplines appeared to be different, the matters these two discipline deal with are understood to be same. To cope with this problems, it is comprehended both disciplines affect each other in the process and there are the traces of this interaction on the disciplines development process. The historical process of picture and music has been searched by scanning literature, examinations about some artists and their works have been done in comprehension of this work. A series of picture application have been done with the light of achieved information. Sensation of music and turning timbres into shapes with colours are the onset of practicing pictures. Again in this context, completed picture practices are limited with ten works. In the light of the information obtained during this research and adjustments of the music sensation via creating a plastic language for creating applications that are part of the anxiety valued. The work done within the both framework of the theoretical and application section, anxiety of forming a unique work constitute importance.