Çağdaş şia müfessirlerinden Âyetullâhi'l-Uzmâ Nâsır Mekârim Şîrâzî'nin Tefsîr-i Nümûne adlı eserinde psikolojik tahliller (Yûsuf sûresi örneği)
Psychological analysis from Tefsîr-i Numûne that written by one of the modern glossators of shia, the grand Âyetullâh Nâsir Mekârim Shirâzî. (Model of surah Yusuf)
- Tez No: 440814
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şia, Tefsîr-i Nümûne, Yûsuf Sûresi, psikolojik tahliller, Shia, Tefsîr-i Numûne, Surah Yusuf, psychological analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmada ele alınan konunun önemi, araştırmanın amacı, yöntemi ve sınırlılıkları belirlenmiştir. Tez çalışmasının temel referans kaynağı Âyetullâhi'l-Uzmâ Nâsır Mekârim Şîrâzî'nin Tefsîr-i Nümûne adlı eseridir. Birinci bölümde Şia'nın tefsîr geleneği ile Nâsır Mekârim Şîrâzî'nin hayatı eserleri, tefsîrciliği konuları hakkında bilgi verilerek, Tefsîr-i Nümûne'nin Şia tefsîr geleneği içindeki yeri tespit edilemeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Yûsuf sûresi ve sûrede geçen psikolojik ve pedagojik değeri olan hususların müfessir tarafından ne şekilde ele alındığı incelenmiştir. Bu bağlamda kıssada yer verilen insan karakterleri, olumlu ve olumsuz karakterler olarak tasnif edilmiştir. Sonuç kısmında ise araştırmada varılan sonuçlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is made up of an introduction, two sections and a conclusion section. Introduction section explains importance of the topic of the research, its purpose, modality and boundaries. Main reference sources is the opus of Tefsîr-i Numûne that is belong to the grand Âyetullâh Nâsır Mekârim Shirâzî. After the introduction section, first main section contains Shia's gloss customs and Nâsır Mekârim Shirâzî's biography, works and his gloss approach. Thus, it is aimed to find out the position of Tefsîr-i Numûne in the Shia's gloss custom. Second section, how glossators evaluated Surah Yusuf and psychological and pedagogical matters of the surah is viewed. In this context, the people characters that took part in the parable is classified as favourable and unfavourable. In the conclusions sections the findings and results of the research are expressed.