Kur'ân'ın nüzûl sırasına göre tefsiri
The exegesis of the Qur'an according to the order of revelation
  1. Tez No: 440815
  2. Yazar: MUHAMMED ŞERİF KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mushaf Tertibi, Nüzûl Tertibi, Nüzûl Sırasına Göre Tefsir, Kronolojik Tefsir, Mushaf Order, Revelation Order, Exegesis According To Revelation Order, Chronological Exegesis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez çalışmasında, Kur'ân'ın nüzûl sırasına göre tefsiri meselesi ele alınmıştır. Tezin ilk bölümünde, Kur'ân'ın nüzûl ve metinleşme süreci izah edilip Kur'ân tertibinde esas olanın Mushaf tertibi olduğuna dikkat çekilmiştir. İkinci bölümde, nüzûl tertibinin tespitinde yararlanılan klasik kaynaklar ve modern dönem çalışmaları, nüzûl sırası rivâyetleri ve nüzûl sırasına göre yapılan eserler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Kur'ân'ın nüzûl sırasına göre tefsir edilmesinin gerekçeleri ele alınıp tespit edilen avantaj ve dezavantajları sıralanmıştır. Sonuç bölümünde ise konuyla ilgili görüşler sunulmuştur. Bu sayede okuyucuların, Kur'ân'ın nüzûl sırasına göre tefsiri meselesinde bir fikir edinebilmeleri amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of the exegesis of the Qur'an according to the order of revelation is the subject of this dissertation. While the period of revelation and textualisation of the Qur'an will be explained, attention will also be brought to the Qu'ran's arrangement in light of the Mushaf's arrangement. In the second section, an examination of both the classical sources and contemporary studies has been made in addition to the order and narrations according to order of revelation. In the thrid section, the justifications for commentating on the Quran according to its order of revelation will be analysed and its advantages and disadvantages will be presented. The views in relation to this approach will be provided in the final section. Through this means, it is aimed that the reader may acquire an idea concerning exegesis' which are written according to the revelation order of the Quran.