Nazif Sürûrî'nin Terbiye-i İslâmiyye adlı eserinin değerlendirilmesi (Transkripsiyonu, sadeleştirilmesi ve bazı açılardan analizi)
The consideration of Nazif Süruri's İslamic Education book (Transcription, simplification and analysis i̇n some ways)
- Tez No: 440839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RECEP UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nazif Sürûrî, Terbiyye-i İslâmiyye, Din Eğitimi, İslam Ahlâkı, Nazif Sürûrî, İslamic Education, Religious Education, Islamic Morali
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Yaşadığı devrin İslâm ahlakçılarından biri olarak kabul edilen Nazif Sürûrî, 1861 yılında Antalya'da doğmuştur. Köklü bir aile geleneğine sahip olan Sürûrî, İstanbul'da özel hocalardan aklî, naklî ve dil dersleri alarak donanımlı biri olarak yetişmiş, henüz 18 yaşındayken başladığı memurluk hayatında Şûrâ-yı Devlet Azalığı'na kadar yükselmiştir. Sultan II. Abdülhamid'e yakınlığıyla da bilinen Nazif Sürûrî, edebiyat, hukuk ve din eğitimi alanında pek çok eser te'lif etmiş, devrin gazete ve dergilerinde yazılar kaleme almıştır. Araştırmamızın konusunu oluşturan Terbiye-i İslâmiyye adlı eserini de pek çok araştırma ve gayretle 1908 yılında kaleme alarak din ve ahlâk eğitimine katkı sunmak istemiştir. Biz bu çalışmamızda öncelikle Nazif Sürûrî'nin hayatı ve eserlerine değindik. Daha sonra Osmanlı Türkçesiyle yazmış olduğu Terbiye-i İslâmiyye adlı eserinin Latin harfleriyle transkripsiyonunu, günümüz Türkçesiyle de sadeleştirmesini yaptık. Son bölümde de eserin bazı açılardan değerlendirmesini yaptık.
Özet (Çeviri)
In his term he was accepted as an İslamic moralists Nazif Sürûrî, was born in 1861 in Antalya. Having a well-established family tradition Sürûrî, he studied science, religion and language with special teachers in Istanbul , therefore he grown up well-equipped, he worked as a civil servant yet he was 18 years old, he had risen to the state board membership. Nazif Sürûrî who known by his close relationship with Sultan II. Abdulhamid, had written many books on literature, law and religious education, he wrote articles in newspapers and magazines of the period. With his book“İslamic Education”that he wrote in a lot of research and effort in 1908 which is subject of our research, he wanted contribute to religious and moral education. In this study, we touched primarily to Nazif Sürûrî's life and works. Then we maked the transcription of the book“Islamic Education”and we simplified it to the modern Turkish which was written with the Ottoman Turkish language. We evaluated the work in some ways in the last section.