Çocuk resimlerinin seramik yüzeylerde yorumlanması
Interpretation of the children's painting at ceramic surfaces
- Tez No: 440840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER SÜRMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Resmi, Seramik, Figür, Children's Painting, Ceramics, Figure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Resim, kişinin iç dünyasını, düşüncelerini, zihinsel ve fiziksel gelişimlerini ortaya koyan bir iletişim aracıdır. Çocuğun resimsel özellikleri ilk karalama evresiyle başlar ve büyümesine paralel olarak gelişme gösterir. Tüm bu gelişim süreçlerine bakıldığında, zihinsel ve sanatsal anlamda elde ettikleri kazanımları boyamaları sonucunda oluşan lekeler, şekiller ve belli belirsiz çizgileri ile gösterirler. Çocuklar yaptıkları resimlerle bize kavram, algı, tepki, beceri, duygu ve düşüncelerini sözcüklerden daha güçlü bir şekilde ifade ederler. Üstelik bunları önceden planlamadan yaparlar. Her çocuk yaşadığı duygu durumunu farklı yorumlar ve kendine ait çizgi, simge ve işaretler ile resimlerine aktarırlar. Çocuklar bizlere kendilerini yalın, saf, dolaysız çizgilerle ifade ederek zengin bir anlatım sunarlar. Çocuk resimlerinde yer alan resimsel anlamda ortaya koydukları çizgi, şema, figür ve renkler sanatsal bakış açısına göre değerlendirilmiştir. Çocuk resimlerinin anlatım niceliği ve karakteristik özellikleri dikkate alınarak, bu değerlere ilişkin yeni bir anlayış kazandırılması düşünülmüş ve bu anlayış doğrultusunda seramik yüzeylerde özgün kompozisyonlar oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmalarda şamotlu kil, beyaz döküm çamuru ve çeşitli renklerde sırlar kullanılarak farklı boyut ve biçim arayışlarına gidilmiştir. Seramik çalışmalar, rölyef panolar ve heykel olmak üzere iki grupta ele alınmıştır. Çocuk resimlerinin seramik yüzeylerde yorumlanması hedeflenen bu çalışmada; çocuk resimleri ve tarihsel gelişimi, çocuk resminin gelişim aşamaları, çizim özellikleri, renk kullanımı ve yaratıcılık faktörüne dair bilgilere yer verilmektedir. Bu araştırma; Ankara ilinde bulunan iki anaokulu ve dört ilköğretim okulunda, şema öncesi dönemi (4- 7 yaş) kapsayan yaklaşık üç yüz çocukla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen çocuk resimleri incelenmiş, toplanan teorik ve görsel dokümanlar kişisel deneyimler ile harmanlanarak yeni bir bakış açısıyla ifade edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde, çalışmaların plastik ve teknik analizleri yapılmıştır. Resim ve seramik sanatının ilişkisine yer veren çalışmalar, zengin görsel bir plastik anlatım dili ile oluşturularak, çağdaş seramik sanatına yeni bir boyut kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Picture, is a communication tool that reveals a person's inner world of thoughts, the mental and physical development. The pictorial features of the child begin with the first scribbling stage and develop in parallel with growth. When we look at all this development, children show the gains in intellectual and artistic sense with stains, shapes and vague lines resulting in their paintings. Children express us their concept perception, reaction, skill, feeling and thoughts in a powerful way with pictures than words. Moreover, these are made without planning in advance. Each child differently interprets his/her emotional state and transfers these into pictures through lines, symbols and signs. Children offer us a rich narrative by expressing themselves with simple, pure and direct lines. Lines, schemes, shapes and colors expressed in a pictorial way in children's drawings have been evaluated from an artistic view point. By taking quantity of exposition and characteristic features of the drawings of children into consideration, it is thought to give a new perspective to these values and in this regard it was aimed to create unique compositions on ceramic surfaces. Works will be prepared by using white casting clay and glazes in various colors, in search of different sizes and shapes. Ceramic works will be treated in two groups as relief panels and sculpture. This study that aimed at ceramic surface interpretation of children's drawings will include information on the pictures and historical development of children, child development stages of the painting, drawing features, use of color and creativity. This study; has been done with approximately 300 pre-schematic-stage (4-7 years) children at two kindergartens and four elementary schools in Ankara. Obtained drawings have been analyzed and collected theoretical and visual documents have been expressed in a new perspective blended with personal experience. In the last part of the study, plastic arts and technical analysis will be done. Works that place the relationship between pictures and ceramic art by creating a rich visual language of plastic are intended to give a new dimension to contemporary ceramic art.