Cumhuriyet Dönemi'nde Süryaniler (1923-1990)
The Assyrians in the Republic Period (1923-1990)
- Tez No: 440873
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Süryani, Türkiye Cumhuriyeti, Diaspora, Azınlık, Assyrian, the Republic of Turkey, diaspora, minority
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, farklı bir etnik ve dinsel mecrada duran Süryaniler ele alınmıştır. Tezin amacı, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve farklı ülkelere göç etmiş Süryanilerin tarihsel bir plan dâhilinde geçirdikleri dönemlerin yansımasını çözümlemektir. Çalışmada, Süryanilerin günümüze kadar gelen süreç içinde etnik ve dinsel yönleri ve günümüzdeki durumlarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Cumhuriyet'in ilanı ile meydana gelen değişim sürecinde, Süryanilerin durumları ve değişim sürecine katkıları, dönemler halinde ele alınmıştır. Süryani kimliği üzerinden var edilmeye çalışılan“soykırım”iddialarında, Süryanilerin konumları ve Türkiye'ye etkileri incelenerek bu etkilerin sonuçları analiz edilmeye çalışılmıştır. Süryanilerin Türkiye içindeki durumları, diasporada yaşayan Süryaniler de göz önünde bulundurularak kişisel görüşme ve anketlerle desteklenmeye çalışılmıştır. Tarihsel arka plan başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği dönemlerde, Süryanilerin konumları tartışılarak günümüze etkileri incelenmiştir. Bu etkilerden en önemlisi, Süryanilerin Türkiye'deki pozisyonlarında meydana gelecek değişikliklerin Türkiye'ye etkileridir. Süryanilerin dünya üzerindeki mevcut pozisyonlarının, diasporada, Türkiye aleyhine Ermeni sorunuyla birlikte kullanılması elde edilen bulgulardandır. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği her dönemde Süryanilerin diğer uluslar gibi etki altında kalmış olmasının, Türk dış politikasına yansıdığı da bir gerçektir. Sonuç olarak çalışma, Süryanilerin, Türkiye'deki mevcut pozisyonlarından hareketle Türkiye Cumhuriyeti ile etkileşimlerinin, Türkiye'nin dış politikasında önemli bir yer bulduğunu göstermektedir. Süryaniler, ulus devlete entegre olma sürecini, Türkiye'de bulunan diğer unsurlar gibi olumlu ve olumsuz olarak yaşamışlar ve bu sürece ortaklık etmişlerdir. Süryanilerin, Türkiye'nin dış politikasında bundan sonra da etkili olacağı tartışmasız bir gerçektir ve bu durum Türkiye için büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Assyrians who are the citizens of the Republic of Turkey and stay in a different ethnic and religious position were examined . The purpose of this thesis is to sort out the reflection of the periods that the Assyrians, who live within the borders of Turkey and migrated to diaspora, experienced in a historical plan. The study examined the ethnic and religious aspects of the Assyrians extant in the process, analyzed the factors effecting their present conditions. In the change process coming with the Proclamation of Republic, the conditions of the Assyrians and their contribution to the change proces were examined in periods. In the genocide allegations tried to make by using the name of“Assyrians”, the positions of the Assyrians and their influences on Turkey were examined and the results of these influences were tried to be analized. The conditions of the Assyrians in Turkey were tried to be supported with interviews and surveys by taking the Assyrians living in diaspora into consideration. Especially the historical background, in the periods which the Republic of Turkey experienced, their influences on the present day were investigated by discussing about the positions of the Assyrians. The most essential of these influences is the influences on Turkey of the changes that will occur in the positions of the Assyrians in Turkey. The use of the present positions of the Assyrians over the world in diaspora with the Armenian question against Turkey is of the findings. Apart from that, in each period which the Republic of Turkey experienced, that the Assyrians' being under the influence like other nations reflected on Turkish foreign politics is a fact. As a consequence, the study indicates that based on the present positions of Assyrians in Turkey, their interaction with the Republic of Turkey has a significant place on Turkish foreign politics. The Assyrians, like the other factors in Turkey, experienced the integration process to the nation positively and negatively, and they got involved in this process. That Assyrians will be influent on Turkish foreign politics hence forth too is a certain fact and this fact is extremely important for Turkey.