2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu' nun 30. maddesine göre 'Bir idareye ait taşınmazın diğer bir idareye devri'
'The transfer of i̇mmovable property of administration to other administration' in article 30 of Expropriation Law'
- Tez No: 441204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ YURTSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, idare, mal devri, taşınmaz mal, kamu, kamu kurumu, kamu kuruluşları, devirde anlaşma, talep eden idare, mal sahibi idare, Expropriation, Administration, Property Transfer, İmmovable Property, Public, Public İnstitution, Public Corporation, Deed On Transfer, Requisitioner Administration, Owner Administration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli mal edinme usulleri vardır. Bir İdareye Ait Taşınmazın Diğer Bir İdareye Devri bu usullerden biridir. Bu çalışmada, bu usulün diğer mal edinme usulleri ile benzer ve farklı yönleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu yolu tercih etmemizin sebebi, konunun bu yolla daha iyi açıklanmış olacağına olan inancımızdır. Bir idari işlemde bulunması gereken beş unsur vardır. Bunlar; yetki unsuru, sebep unsuru, konu unsuru, şekil unsuru ve maksat unsurudur. Bir İdareye Ait Taşınmazın Diğer Bir İdareye Devri işlemi bu beş unsur bakımından incelenmiştir. Düzenlemedeki eksikliklerden kaynaklanan hukuki problemler ortaya koyulmuş. Yargı kararlarına yer vererek mevcut ve olası uyuşmazlıkların çözüm yollarını açıklamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“The Transfer of İmmovable Property of Administration to Other Administration”in Article 30 of the Expropriation Law has been examined in our study. While the examining, various opinions on the doctrine and judicial decisions were considered. There are various procedure that used by public institution and corporation for jus rerum. The Transfer of İmmovable Property of Administration to Other Administration is one of these procedure. We explained differences and similarity between the other procedure of jus rerum and this procedure in our study. We choosed this way for obtain the better annotation. There are five elements in an administrative act. These elements are element of empowering, element of cause, element of subject, element of form and element of intendment. The Transfer of İmmovable Property of Administration to Other Administration has been examined from tis aspects. We identified legal problems that result legal arrangements. We 've included judicial decisions for explain, how solved that controversy which is existing or will be existing.