Soren Kierkegaard'da öznellik problemi
Subjectivity problem in Soren Kierkegaard
  1. Tez No: 441219
  2. Yazar: OSMAN ALTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ATSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Varoluşçuluk, Benlik, İman
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın ana teması somut ve öznel insanın kendi olma yolundaki serüveninin Kierkegaard özelinden okunmasıdır. Bu nedenle çalışmamızda Kierkegaard'ın varoluş düşüncesi ağırlıklı olarak ele alınmıştır. Kierkegaard, insanın kendi olması üzerine özgün düşünceler geliştirmiştir. Bu özgün düşüncelere sahip olmasının sebebini ise çevresi ile kurduğu ilişkilere bağlar.İnsanın kendisi ve dünya ile kurduğu ilişki sonucu Tanrı-İman ilişkisinin nasıl şekillenmesi gerektiğini ortaya koyar. Kierkegaard'a göre, insan kendi varoluşunu ancak Tanrı ile ilişki kurarak gerçekleştirebilir. Tanrı ile ilişki kurmak isteyen insan öncelikle kendi sınırlarını ve olanaklarını bilmelidir. Kendinin farkında olan insan sınırlarının farkına varır. İnanç duygusu taşıyan insan ise dünyadaki maddi sonluluğunun farkında olur. Böylelikle bu duyguları yaşayan insanlar kendi gerçeğinin bilincine vararak bir kendilikoluşturmaya çalışırlar. Bundan dolayı çalışmanın önemli bir bölümünü insanın Tanrı ile kurduğu ilişkiler ve iman konuları oluşturmaktadır. İnsanın Tanrı ile olan ilişkisi birden bire gelişen bir olay değil süreç halinde gelişen bir olaydır. Estetik alanda insanın hazza olan tutkunluğu ile başlayan süreç,etik alanda toplumla iletişimi ile devam eder. Sürecin sonunda ise teolojik alana ulaşan insan kendi olmanın bilincine varır. Kendi olmak, insanın kendisi, çevresi ve Tanrı ile ilgisini kuran, onun kendine has bir hakikati kavramasına neden olan bir kavramdır. Bu nedenle çalışmada benlik yani kendi olmak kavramı, oluşturduğu öğeleri bakımından irdelenerek onun gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Kierkegaardinsanın estetik, etik ve dinsel aşamada nasıl ilişkiler içerisinde olduğunu göstermeye çalışmıştır. Bu çalışmada Kierkegaard'agöre, insanın ideal bir benliğe ulaşma yolunda atması gereken adımların neler olduğu, onun varoluşunu nasıl anlamlı hale getirebileceği, bu bağlamda nasıl bir imana sahip olması gerektiği ve öznenin varoluş felsefesindeki konumunun ne olduğu sorularına cevap bulunabileceğini umut ediyorum.
Özet (Çeviri)
The main theme of this study is reading the adventure of tangible and subjective humans' path of being himself from Kierkegaardpoint of view. For this reason existence idea ofKierkegaard was handled in our study basically. Kierkegaard developed unique ideas about the fact that human should behave as himself. The reason why he has such unique ideas is the relations he established with his surroundings. He stresses how the relation human establish with himself and the world should give shape God-Faith relationship. According to Kierkegaard, human can only realize his existence by establishing relation with God. The person who would like to establish relation with God, should initially know his limits and availabilities. The person who is aware of himself realizes his own limits. A person who has faith emotion, recognizes his material finiteness in the world. Therefore people who have these emotions realize their own reality and try to create a self being. For this reason an important part of the study consists of relations established by human with God and faith issues. The relation of human and God is not an event which develops suddenly but in a time course. In aesthetic field, the process which starts with the obsession of human towards art, continues in ethical field with its communication with the community. At the end of the process human who reaches to theological area, recognizes his self being. Being himself is a concept causing human to establish the relation with himself, his environment and God and make him realize a reality which is specific for himself. For this reason the self being concept was examined in terms of the elements it creates and its development was explained accordingly.Kierkegaardtried to demonstrate the kind of relationships humans establish at aesthetic, ethic and religious levels. In this study i hope to find answers to questions ofKierkegaard about the steps that humans should take on the path to reach an ideal self being, how he can make his existence meaningful, what kind of faith he needs to have in this context and the position of subject in existence philosophy. Key words :Human, Existentialism, Self, Faith