Mevlana'da tanrı-güzellik ilişkisi -Rubailer örneği-
Relationship between god and beauty in Mawlana -Case of rubaiyat-
- Tez No: 441220
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN YASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Güzellik Kanıtı, Tanrı, Güzellik, Evren, Argument from Beauty, God, Beauty, Universe
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tanrı'nın var olduğunu kanıtlamaya ilişkin bir çok kanıttan söz edilebilir. Bu kanıtlardan biri, belki de en önemlisi, güzellik kanıtıdır. Tanrı'nın kendine özgü olan güzelliği ve bu güzelliğin sonucu olarak evrende temaşa edilen içkin güzellik, Tanrı'nın var olduğuna ilişkin iyi bir kanıt oluşturur. Doğrusu, biz, Mevlana'nın rubailerine özel atıfla, bu çalışmamızda bir yandan Tanrı'da bulunan aşkın güzelliği, öte yandan evrende görülen içkin güzelliği anlatmaya, böylece de, çağdaş din felsefesi alanında oldukça yeni bir kanıt olan güzellik kanıtına katkı saplamaya çalıştık. Çalışmamızın Giriş'inde Tanrı-güzellik ilişkisini açıklamaya yönelik genel bir çerçeve çizilmiştir. Birinci Bölüm'de Mevlana'nın Rubailerinde Tanrı ve Güzellik ilişkisi ele alınmaya, İkinci Bölüm'de ise yine aynı bağlam içinde güzellik kanıtının kavramsal yapısı ve gücü irdelenerek bir sonuca gidilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be said that there is a lot of evidences to prove that God exists. One of them, probably the most important, is the argument from beauty. God's unique beauty and the manifestation of it in universe constitutes a good argument for the existence of God. Indeed, we, with a special refernce to Mawlana's rubaiyat, tried to explain the God's transdendantal beauty on one hand, and the universe's immanent beauty on the other hand, and so to contribute to the argument from beauty as a new argument in comtemporary philosophy of religion. We have tried to draw a general framework concerning the relationship between God and beauty in Introduction of our work. In the First Chapter, we have dealt with the relationship between God and beauty in Mawlana's rubaiyat. In the Second Chapter, examinig the conceptual structure and power of this argument in the same content, we have reached the conclusion.