Soren Kierkegaard felsefesinde öznel hakikat kavramı
The concept of subjective truth in the philosophy of Soren Kierkegaard
- Tez No: 495785
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varoluş, öznel hakîkat, öznellik, özsel bilme, Tanrı, Existence, subjective truth, subjectivity, essential knowing, God
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
İnsanın en temel sorununun kendisinin 'varoluşu' olduğu bir gerçektir. Fakat daha önemli olanı, varoluşunun en temel sorunu olduğunu fark etmesidir. Diğer taraftan yirmi birinci yüzyılın hayatî sorusunun ne olduğu hakkında çok farklı yorumlar yapılabilir. Fakat bu yorumların hiçbiri dünya tarihinde son kuşağı temsil ettiğimiz için, artık hiçbir sorunumuzun kalmadığı varsayımını temele alınarak yapılamaz. Sadece bu yüzyıla has olanlarla birlikte, insanlığın önceki çağlarında da mevcut olup hâlâ devam eden sorunlarımız mevcuttur. Aynı zamanda etkili ve gerçekçi çözümler üretebilmek için doğru soruları sormak zorunda olduğumuz da kaçınılmazdır. Bu çalışma, yüzyılımızın hayatî sorusunun 'ben kimim?', 'biri olmak ne demektir?' ya da 'insan olmanın anlamı nedir?' olduğu kabulünü temele alarak, bunu Batı felsefesi içinde en ciddi şekilde soran ve cevaplayan filozof olarak gördüğümüz, Danimarkalı filozof Soren Aabye Kierkegaard'ın (1813-55) yorumlarını araştırmayı hedeflemektedir. Bir on dokuzuncu yüzyıl filozofu olan Kierkegaard, Antik Yunan'da Sokrates'in, felsefeyi insanı araştıran bir eyleme dönüştürmesi gibi, hakikâti felsefî kuramlarda ya da soyutluğu ifade eden kavramlarda aramamış, varoluşçu bir yaklaşımla onu ancak somut insan yaşamında ve insanın öznelliğinde bulabileceğimize işaret etmiş ve bunu 'hakikât öznelliktir' iddiası ile özetlemiştir. Bu ifade, doğrudan insana ve insanın içsel yetilerine gönderme yapar. Dolayısıyla Kierkegaard, öznellikle ve onun nasıl hakikâte ulaştıracağı ile ilgili insana ilişkin derin tahlillere girişerek, kişinin varoluşunu gerçekleştirmesinin yolunu göstermeye çabalamıştır. Çalışmamız, Kierkegaard'ın bu ilkesini nasıl temellendirdiğini ele alarak, hakikâtle ilgili görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a fact that the fundemental problem of man is“his existence”. But his realization of that is utmost important. On the other hand, there might be various interpretations on the vital question of twenty first century. None of these interpretations could be based on the assumption that as representatives of the last generation of the world history, we do not have any problems any more. There are not only issues solely related with this century but also we have the same issues with earliar ages of humanity's. It is inevitable that we need to ask the right questions if we are to find influential and realistic solutions. Based on the assumption that the vital question of this century is“who am I?”or“what is the meaning of being a man?”, Danish philosopher Soren Aabye Kierkegaard (1813-55) is, in ourview, the philospher within the Western philosphy, who asks this question and answers it most diligently. This study aims to further explore his commentaries. Like Socrates, in Ancient Greek, who transformed philosophy into an action exploring man, a nineteenth century philospher, Kierkegaard did not investigate the truth in philosophical theories in concepts defining abstractness but with an existentialist approach, he emphasized that truth can only be found in concrete of man's life and man's subjectivity, summarized it with the expression“truth is subjectivity”. This statement refers directly to man and man's inner capacities. Therefore Kierkegaard performs deep analysis on man and his subjectivity, and how this leads one's self to truth, hereby strives to offer means to fulfill one's existence. This study examines how Kierkegaard founded his principle and aims to further investigate his views on truth.