Kastallânî'nin hayatı ve İrşâdu's-Sârî adlı eserindeki şerh metodu
The life of al-Qastallani and the method of commentary in his work named İrshad al-Sari
  1. Tez No: 441265
  2. Yazar: HARUN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kastallânî, İrşâdu's-sârî, Buhârî, el-Câmi'u's-Sahîh, hadis, şerh, al-Qastallânî, Irshâd al-sari, al-Bukhari, al-Jami al-Sahîh, hadith, commentary
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezde, Kastallânî'nin İrşâdu's-sârî adlı eseri incelenmektedir. Kastallânî'nin hayatı, eserleri ve İrşâdu's-sârî adlı eserindeki şerh metodunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, İrşâdu's-sârî'deki bilgilendirici açıklamaların, Buhârî'nin el-Câmi'u's-Sahîh'indeki hadislerin daha iyi anlaşılması ve yorumlanması için önemli olduğunu göstermiştir. Kastallânî'nin daha önceki şerhlerin aksine her kelimeyi tekrardan kaçınmadan kısa ve özlü bir şekilde açıklaması sebebiyle, eserde açıklanma ihtiyacı duyulan herhangi bir kelimeye rastlamanın mümkün olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the work of al-Qastallani named 'Irshad al-sari' is studied. It aims to find out the life of al-Qastallânî's, his works, and the method of commentary in his work Irshad al-sari. This study has showed that the informative explanations in Irshâd al-sârî is important to for better understanding and interpreting of hadiths in Jami al-Sahih of Bukhari. It has been found out that it is impossible to come across any word which needs to be explained in this work due to al-Qastallânî's writing style of explaining each word sententiously without avoiding repetition contrary to the previous commentaries.