Mezhebî saiklerin Kuran tefsirindeki rolü Ettafeyyiş örneği
The madhhabi roles in the interpretation of Quran: An example of Al-Tafayyish
  1. Tez No: 441266
  2. Yazar: ABDURRAHMAN YAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Hariciler/İbadiler, Ettafeyyiş, Mezheb, Qur'an, Tafsir, Khawarij/ Ibadis, al-Tafayyish, Madhhab
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışma, Ettafeyyiş'in Himyân'uz-Zâd İla Dâri'l-Meâd adlı tefsirini incelemektedir. İbadî Mezhebi'ne mensup olan müellifin tefsir anlayışının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, müellifin, önceki müfessirlerin yöntemlerini takip etmekle birlikte kendi mezhebinin görüşlerini savunmak için ciddi çaba sarf ettiğini ve bu yönde yeni argümanlar geliştirdiğini göstermiştir. Yazar'ın muhalif olarak telaki ettiği görüşleri sert bir biçimde eleştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the commentary of al-Tafayyish named Himyan al-Zad ila Dar al-Maad. It aims to find out the Tafsir understanding of the author who belongs to Ibadi Sect. The study has showed that although the author followed the path of the previous commentators, he struggled to defend his own sectarian views and approaches, and tried to develop some new arguments. It has further indicated that the author harshly criticized the opposing views.