MQ: Marketing intelligence quotient and a scale to measure it
MQ: Pazarlama zekası ve ölçümü
  1. Tez No: 441285
  2. Yazar: DUYGU GÜNER GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama Zekâsı, Duygusal Yetkinlik, Yaratıcılık, Liderlik Yeteneği, Analitik Yetkinlik, Marketing Intelligence Quotient, Intelligence, Emotional Competence, Leadership, Creativeness, Analytical Competence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanların (gerçek bir ihtiyacın varlığı söz konusu olmasa bile) ustaca yönlendirilmeleri halinde alışveriş yapabilecekleri evrensel bir gerçektir. Buradaki önemli soru neden bazı pazarlamacıların tüketicileri müşterileri yapmak konusunda diğerlerinden daha başarılı olduğudur. Bu soruya bir cevap bulma çalışmaları sonucunda“kişiye özel”Pazarlama Zekâsı kavramı ortaya çıkmıştır. Özetle bu tez çalışması yeni bir zekâ tipi ortaya çıkarmayı, bu kavram için bir çerçeve hazırlamayı ve bu yeni zekâ tipi için uygun bir ölçüm aracı oluşturmayı hedeflemektedir. Pazarlama Zekâsı (MQ) birbiriyle ilişkili şekilde biraraya gelen, kişilerin ne derece etkili pazarlama stratejisi üretebildiğini belirleyen kişisel yetkinliklerin bileşimi olarak tanımlanmıştır. Pazarlama Zekâsı“Duygusal Yetkinlik, Analitik Yetkinlik, Yaratıcılık ve Liderlik Becerileri”olarak tanımlanan ve pazarlama alanında başarı ve etkinliğe dair kuramsal bir çerçeve sunan dört ana bileşenden oluşmaktadır. Bu dört ana yetkinlik birbilerini tamamlayacak ve karşılıklı etkileşim içinde olacak şekilde düzenlenmiştir. MQ karşılıklı etkileşim içinde olan bu yetkinliklerin tutarlı ve uyumlu bir bileşimidir. Pazarlama Zekâsı ölçümü için oluşturulan yeni bir zekâ testi Pazarlama Zekâsı (MQ) Testi olarak adlandırılmıştır. MQ testi“”Duygusal Yetkinlik Testi“, ”Yaratıcılık“, ”Liderlik Becerileri“ ve ”Analitik Yetkinlik Testi" olarak ayrılan dört ana bölümden oluşturulmuştur. Bu dört test bölümünün her biri MQ'yu oluşturan, ilgili olduğu yetkinliğe dair kişinin seviyesini belirlemeyi amaçlamaktadır. Her bir yetkinlik bölümü ayrı ayrı skorlanmakta ve bu dört farklı alt-bölüm skorlarının toplanması sonucunda genel MQ skoruna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a universally acknowledged fact that people may buy things (regardless of the existence of a real need for it) when they are masterfully manipulated to do so. The critical question is that why some people can persuade consumers to become customers better than others? The idea of an individually-unique“Marketing Intelligence (MQ)”concept has emerged as to find answers to these presumptive questions. So this thesis aims to propose a brand new intelligence type, to provide its framework and to develop an appropriate scale to measure it. With the notions gathered through online surveys with marketing professionals and previous studies on intelligence MQ is conceptualized as a combination of interrelated personal competencies that determine how effectively an individual sets the course in terms of marketing strategies. MQ consists of four main components; Emotional and Analytical Competence, Creativeness and Leadership Skills which provide a theoretical framework for efficiency and success in the field along with an in-depth know-how. These four elements are organized to complement and to interact with each other. MQ is formed as a coherent combination of these interrelated competencies. With the newly defined concept of“Marketing Intelligence”a testing tool has been generated. The novel scale is named as Marketing Intelligence Quotient (MQ) Scale. The scale is designed to involve four different sections which are all dedicated to measure a different competency of the regarding component of MQ. Each section is scored separately and MQ scores are reached through summing the section scores.