Lüks marka reklamlarında kullanılan ünlünün algılanan kredibilitesinin reklam ve marka tutumu üzerinde etkisi
The impact of the endorsed celebrity's credibility on the brand and advertisement attitude in luxury brand advertisements
- Tez No: 441286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL KARADEMİRLİDAĞ SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Lüks Tüketimi, Lüks Markalar, Reklamda Ünlü Kullanımı, Tutumlar, Hazcı Tüketim, Luxury Consumption, Luxury Brands, Celebrity Endorsement, Attitudes, Hedonic Consumption
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsanoğlunun lükse olan düşkünlüğü kökleri tarihe dayanan bir olgudur ve hiç kuşkusuz ki insanlık var oldukça varlığını sürdürmeye devam edecektir. Lükse olan bu düşkünlük lüks ürün ve markaların sadece belli bir kesim tarafından değil çok daha geniş kitlelerce, her geçen gün daha da yoğun olarak tüketilmesine yol açmaktadır. Zaman içinde artan ilgi ve rekabet ortamı, hem markaları hem de reklamcıları henüz kendileri için bakir sayılabilecek bu pazarla ilgili çok farklı çalışmalar yapmaya itecektir. Bu çalışmada reklamcılık bakış açısıyla, lüks dahil, zaten pek çok sektörde çok yaygın olarak kullanılan bir strateji olan reklamda ünlü kişi kullanımının lüks markalardaki uygulamalarına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Marka yüzü olarak seçilmiş ünlü kişilerin fiziksel görünümleri ve karakter özelliklerinin markaya ve reklama yönelik tüketicilerin duygu ve düşüncelerine nasıl etki ettiği araştırma kapsamında farklı boyutlarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The addiction to luxury of the mankind is an issue that the roots are based on history and there is no doubt that it will sustain its existence since the humanity exists. This addiction to the luxury makes the luxury items and brands more attractive not only for a certain segment but for a much wider audience with each passing day. The increased interest and competition environment, over time, will force the brands as well as advertisers to do so many different studies about this almost untouched market. In this study, the applications of celebrity endorsement strategy in luxury brands, which is an already very common strategy for many sectors, has discussed, from the point of view of advertising, Moreover, it has analyzed inclusively that how the physical appearance and the character of the celebrity who has selected as the brand face influence the thoughts and feelings of the consumers' about the brand and advertisement.