Representation of constructed body examples in science fiction cinema
İnşa edilmiş bedenlerin bilim kurgu sinemasındaki temsili
- Tez No: 441289
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TÜL SÜALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, Sosyoloji, Science and Technology, Fine Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Androit, Siborg, Canavar, Ötekileştirme, Bilim-kurgu, Android, Cyborg, Monster, Othering, Science-Fiction
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma kurgusal olarak inşa edilmiş bedenler olarak adlandırılmış; androit, siborg ve canavarlar ile insanlar arasındaki ilişkiyi Ötekileştirme metaforu perspektifinden ele almıştır. Bunu yaparken de beden, biyopolitika ve toplum içerisinde anlaşılmaz olma, bilgi, varlıklara hükmetme çerçevesinde iktidar ilişkileri ve kapitalizmde; hem ekonomik hem de tarihsel arkaplan üzerinden proleter bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Tam da bu noktada Nobert Wiener'in kullandığı bir terim olan sibernetik bu çalışmanın yol göstericisi olmuş ve Walter Benjamin'in aura ve otantiklik kullanımları, Foucault'nun iktidar ilişkileri ile beden politikası ve son olarak da Karl Marx'ın kapitalizme olan bakış açısı ile desteklenmiştir. Bu bağlamda bir kitap ve 2 filmden yararlanılmıştır. Bunlar, Frankenstein or The Modern Prometheus, Shelley, 1818; Blade Runner, Scott, 1982 and Ghost in the Shell, Oshii, 1995'tir. İnsanlar her zaman birilerini ya da bir şeyleri katmanlaştırmaya eğilimli olabilirler. Ancak, buradaki kritik nokta inşa edilmiş beden örneklerinden oluşan Öteki metaforunun insanlık tarafından kendisine karşıt olarak oluşturulmasıdır. Bu bakımdan, insan ve inşa edilmiş bedenler arasındaki varoluşsal ayrım; teknolojiye merak, teknolojiden korkma ve etiketleme teorileri üzerinden yapısöküm yardımıyla derinlemesine analiz edilmiş ve bu sınır çizgisinin nasıl silindiğine odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relation between androids, cyborgs and monsters (that are named as constructed bodies in this study) and human beings under the perspective of Othering metaphor. While the fictional constructed bodies are analyzed alongside biopolitics and within being uncanny in the society; knowledge is considered in the sense of power relations through governing beings and capitalism. The present research deals with both the economic and historical background of those constructed body examples using the proletarian approach. The research is based on Nobert Wiener's cybernetic term, and supported by Walter Benjamin's aura and authenticity usage, Foucault's power relations and body politics and eventually by Karl Marx's perspectives on capitalism. Thus, this process is established around one book and two movies that are Frankenstein or The Modern Prometheus, Shelley, 1818; Blade Runner, Scott, 1982 and Ghost in the Shell, Oshii, 1995. Notably, there could always be a tendency to stratify somebody or something in human beings, however, the critical point in here is, that the construction of the metaphor of Other happens as an opponent to humanity, while it is at the same time created by humanity. Hence, the existential border between human beings and constructed body examples is deeply analyzed with the help of technophile, technophobia and labeling theories by using the method of deconstruction. Finally, also methods for erasing these borders are considered.