The impact of sales promotion on consumer buying decision
Satış promosyonunun tüketici alım kararı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 441291
  2. Yazar: DZENANA HUSEJNAGİC
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Promosyon, Tüketici Satın Alma Kararı, Beş Adımlık İhtiyaç Tanımlama Modelleri, Alışveriş Merkezleri, Sales Promotion, Consumer Buying Decision, Five Steps Need Recognition Models, Shopping Centers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tüketici Alım Kararı, müşterinin satın alma için tüm alternatifleri değerlendirdikten sonra bir ürünü satın almaya karar verdiği zaman olarak bilinir ve elbette müşteriyi bu tür bir kararı almaya iten süreçte kararını etkileyen bir çok faktör mevcuttur ve bu faktörlerden bir tanesi, firmaların müşterilerini satın almaya itmek için kullandıkları satış promosyon aktiviteleridir fakat satış promosyonun tüketicinin satın alma kararı üzerindeki gerçek etkisi ve markaya, ürün kategorisine ve demografik faktörlere göre nasıl değiştiği bu tezin ana konusudur. Genel olarak bulgular satış promosyonu ve tüketici satın alma kararı arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Fakat, bu ilişki zayıftır. Ayrıca, satış promosyonu ve tüketici satın alma kararı arasındaki ilişkide markada ya da cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi gibi demografik faktörlerdeki değişime bağlı olarak bir değişme yoktur. Aksine, ürünler arasındaki karar değişebileceğinden bu ilişkide ürün kategorilerine bağlı olarak değişimler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Consumer Buying Decision is the known as the time when the customer take his decision to buy some product after evaluate all the alternatives to buy it, for sure the process which push the customer to take such like this decision include a lot of factors that influence the customer in his decision, one of those factors is the sales promotion activities companies apply to push their customers to buy, but what is the real impact of sales promotion on the customer buying decision and how it might changes regarding to the brand name and product categories along with demographics factors. This was the main objectives of this thesis. In general findings show that there is relation between sales promotion and consumer buying decision. However, this relation is weak. Moreover, there is no changes in the relation between sales promotion and consumer buying decision regarding to the changes in the brand name, or demographics factors like gender, age, education level, and income. In contrast, there are changes in this relation regarding to the product categories as the decision might change between products.