Emissions embodied in exports in developed and developing countries and an empirical study on the emissions embodied in Turkey's trade (2000 and 2009)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ihracatta gizli emisyonların hesaplanması ve Türkiye'nin dış ticaretinde gizli emisyonlar konusunda amprik bir çalışma (2000-2009)
  1. Tez No: 441370
  2. Yazar: ALİ VURAL CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emisyon sızıntısı, ihracatta gizli emisyonlar, ithalatta gizli emisyonlar, ticarette emisyon etkinlik oranı, Türkiye'de emisyonlar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmada üç temel soruya cevap arıyoruz: 1) İhracatta gizli emisyon değerleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 2000 ve 2009 yıllarında ne olmuştur? 2) Bu on yıllık dönem içerisinde ihracatta gizli karbon emisyon değişimi hangi yönde olmuştur? 3) Ülkelerin bu gizli karbon emisyondan arındırılmış net ihracat değerlerini hesaplamak mümkün müdür? Bu çalışmada, dış ticaretteki dışsallık faktörlerinden olan ihracattaki karbondioksit negatif dışsallığını, toplam dünya çıktısının %85'ini üreten 40 ülke için 2000 ve 2009 yılları sonuçları olarak hesaplayarak on yıllık dönemdeki gelişmeleri yorumlayacağız. Çalışmamızın iki çıkış noktası vardır: Dışsallık unsurlarından biri olan ve iklim değişikliğinin en önemli faktörü olan karbon dioksit emisyonları ve dış ticaretin dışsatım kısmı. Çalışmamıza, bazı toplumsal ve siyasi çevrelerde hala kuşku ile yaklaşılan iklim değişikliği olgusunun gerçekten varolup olmadığını, gerçekse engellenmesinin gerekip gerekmediğini ve yerküredeki değişimlerle toplumsal ve ekonomik gelişmelerin neler olduğunu izleyerek başlayacağız; sonra, karbon emisyonları ile dışsatım arasında bir ilişki olup olmadığını araştıracağız; daha sonra kırk ülkenin ihracatlarındaki gizli karbon emisyonlarını hesaplayacağız ve on yıllık süredeki değişimleri yorumlayacağız. Bunlara ilaveten, Türkiye'nin ticaretindeki karbon dioksit değerlerine çok yakından bakarak, ihracatı için ülkenin katlanmak zorunda olduğu emisyon yanında ithalatı ile tasarruf etmekte olduğu emisyonu da hesaplayacak, ticarette emisyon etkinlik oranı adı altında bir kıyaslama katsayısı geliştirecek, bir yandan Türkiye Cumhuriyeti'nin emisyon sızıntı değerini hesaplarken öte yandan hem Türkiye hem de diğer ülkeler için karbondioksit dışsallığından arındırılmış net ihracat rakamlarını bulacağız. Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz bulguları ise şu şekilde özetleyebiliriz: 1) İklim değişikliği yadsınamaz bir gerçektir ve insanların yalnızca yaşam koşullarını değiştirmekle kalmayıp ölümlere neden olmaktadır; iklim değişikliği temel olarak insanlar tarafından yaratılmaktadır; iklim değişikliğindeki en önemli etken sera gazı salınımı ve karbon dioksit emisyonlarıdır; 2) Bir ülkenin karbon dioksit emisyon artışı ile endüstriyel mallar ve hizmet ihracatı arasında kanıtlanabilen bir korolasyon vardır; 3) İhraç edilen ürünlerde gizli karbon emisyonları 2000 ile 2009 arasındaki on yıllık dönemde gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere transfer olmuştur. Zira, dünyada nüfusu ve tüketim düzeyi artarken, tüketim malları üretimi ile bu üretim ve dolayısıyla ihracatlardaki karbon emisyonu, çok büyük ölçüde gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere geçmiştir; 4) Gelişmiş ülkeler stratejik ürünlerin üretimini sürdürmüşlerdir ve bu ürünlerde karbon dioksit emisyonu yaratma pozisyonlarını korumuşlardır; ancak, daha iyi teknolojilerle üretim yaptıklarından emisyon düzeyi genel olarak azalmıştır; 5) Amerika Birleşik Devletleri sözü edilen on yıllık dönemde tüketim mallarının üretimini çok büyük ölçüde terkederek ihracatta gizli emisyon değerlerini önemli ölçüde azaltabilmiş ancak buna karşılık en önemli ticaret ortağı Çin'in emisyon değerleri beşe katlanmıştır; 6) Gelişmiş ülkelerin tüketim ürünleri üretmeyerek tasarruf ettikleri inracatta gizli emisyonlardan çok daha fazlasını gelişmekte olan ülkeler yeni üreticiler olarak yaratmaktadırlar ve sonuçta dünyada emisyon miktarı artmaktadır; 7) Orta Avrupa, Kuzey Avrupa'dan ve Güney Avrupa'dan farklı olarak karbon dioksit emisyon değerlerini on yıllık dönemde azaltamamıştır; 8) Balkan ülkeleri arasında karbon dioksit emisyonunun yarısını tek başına Türkiye yaratmaktadır; 9) İhracatta gizli emisyonu temizleme maliyeti göz önüne alındığında Türkiye'nin gerçek ihracatı, açıklanan değerden yaklaşık %1.5 daha azdır; 10) Türkiye'nin ithalatı ile tasarruf etmekte olduğu emisyon, ihracat ürünlerinin üretimi için katlanmakta olduğu emisyonun üzerindedir ve ülke olarak dış ticaretteki karbon emisyon değerleri açısından suçlanabilecek bir konumda değildir; ancak, ekolojik çevrenin korunması açısından ihracattaki emisyon değerlerini azaltması anlamlı olacaktır; 11) Uzakdoğu ülkelerinin toplam ihracat içerisindeki ekolojik maliyet olan karbon emisyon temizleme oranları batılı ülkelere göre çok daha yüksektir. Çalışmamızın sonunda hem gelişmiş ülkelere hem de gelişmekte olan ülkelere önerilerde bulunmaktayız. Kimin emisyona neden olduğunun belirlenerek emisyon azalışı için yöntemler geliştirmekten daha fazla, yerkürede yaratılan toplam karbon dioksit emisyonunun azaltılmasının amaç edinilmesi gereğini vurguladık. Gelişmekte olan ülkelerin, çevrenin korunması amacını, gelişme planlarındaki öncelikler listesinde daha ön sıralara koymaları gerektiğini ve satabilecekleri her ürünü üretmek yerine, yakın pazarlarda satabilecekleri katma değeri yüksek malları üretmeye karbon dioksit salınımını da gözönüne alarak yönelmeleri gerektiğini dile getirdik.
Özet (Çeviri)
In this study, we are looking answers to three questions: 1) What are the carbon emissions embodied in exports for 40 major countries in 2000 and 2009? 2) How did emissions embodied in exports for those countries as well as emissions embodied in imports and exports for Turkey change in the 10-year term? 3) Is it possible to calculate net export values that exclude emission externality for major economies? In other words, we are going to look at one of the externalities, carbon emissions as a cause of climate change in general; then, we will calculate the emissions embodied in exports (EEEs); and last, have a very close look at the emssions embodied in exports and imports of Turkey and end up with calculating net export values for the nations. Our findings are as follows: 1) Climate change has been an undeniable reality of our lives in the last decades; 2) There is a direct relationship between carbon emission levels and industrial/service exports; 3) Emissions embodied in exports transferred mostly from developed nations to developing countries from 2000 to 2009; 4) Developed countries kept producing their strategic goods; however, total created emissions were much lower in those countries except Central Europe; 5) USA left most consumer-goods production to developing countries and decreased level of emissions in exports while her number one trade partner's, China's, emissions were fivefold from 2000 to 2009; 6) Total emissions embodied in exports on planet increased as a result of high production/exports and lower production technologies in the developing countries; 7) Central Europe had a different picture from Southern and Northern Europe with much higher emission levels; 8) Turkey created half of all emissions embodied in alonein Balkan staters in 2009; 9) Turkey's calculated emission cleaning cost was about 1.5 percent of her total exports; 10) Emissions embodied in Imports were higher than emissions embodied in exports for Turkey in 2009, putting the country in an unblamable position; however, she still needs to lower emission levels for environmental protection; 11) Far-Eastern countries have much higher emission cleaning costs as a percentage of the total exports comparing to Western nations. Clearly, there is a close relationship between exploded international trade and erupted emissions in the world; that is the reason why emissions embodied in exports and imports have been studied extensively in the last two decades, particularly because more than 50% of emissions come from trading for some countries. We have calculated emissions embodied in exports for 40 major countries holding 85% of world's GNP in the current study. We used input-output tables from World Input Output Database and implemented SRIO model with developed statistical formulas. Emission embodied in exports (EEE) values were calculated for developed and developing nations as well as several country groups as Northern, Southern and Central Europe, BRIC countries, and Balkan States. Also, the values of China and USA were compared in a different dataset for years 2000 and 2009 to see the developments in emission transfer by trade relations in the ten-year period. Then, the sectors classified as consumer producers and strategic sectors, and the positions of developed and developing countries were judged as well as BRIC countries'. We found out that Western industrialized countries did not quit producing and exporting their strategic goods even those caused emissions while most of consumer goods production was left to China and some other developing economies. Central Europe was not as successful as Northern and Southern Europe in controlling emissions in the ten-year period according to our findings. Russia saved significant emissions while China's emissions were fivefold. India has been another large emission producer while Turkey's emissions in telecommunications, defense industry and transports increased immensely. Last part of the study focuses on Turkey's emissions embodied in her both exports and imports. After studying the developments in emissions embodied in exports and imports from 2000 to 2009, we calculated the 'carbon leakage' for the country and studied each sector from the viewpoint of emissions. We finalized our study by calculating net export values for Turkey and other major countries by calculating and subtracting the dollar value of carbon emissions. Keywords : Balance of emissions embodied in trade, carbon leakage, emissions embodied in exports, emissions embodied in imports, Turkey's emissions.