5- 6 yaş çocukların bağlanma durumları ile okul uyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi investigation of relation between school adjustment and attachment in five- six year old chldren
- Tez No: 441371
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul uyum, bağlanma durumları, 5-6 yaş çocuklar, School adjustment, attachment, five-six year-old children
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, anasınıfına devam eden 5- 6 yaşındaki öğrencilerin bağlanma durumları ile okul uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul ili, Başakşehir ilçesinde 3 okula bağlı anasınıfı ve 1 bağımsız anaokuluna devam eden 100 anasınıfı öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin bağlanma durumlarına ilişkin veriler 'Tamamlanmamış Oyuncak Bebek Ailesi Hikâyeleri' (Seven, 2006) , okul uyum düzeylerine ilişkin veriler 'Okul Uyumu Öğretmen Değerlendirme Formu'(Gülay, 2010) ve kişisel ve ailesel özelliklere ilişkin veriler“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, parametrik testlerden t- testi, parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis, Mann Whitney U' dan yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan anasınıfı öğrencilerinin TOBAH Bağlanma ölçeğine göre kaçınma bağlanması gözlenen çocukların %70 ile en büyük grup olduğu görülmüştür. Bunun yanında güvenli bağlananlar % 21 ve negatif bağlananlar % 9 olarak gözlemlenmiştir. Güvenli, kaçınma ve negatif bağlanma oranlarına bakıldığında çocukların % 79'unun güvensiz, % 21' inin ise güvenli olduğu belirlenmiştir. TOBAH Bağlanma Ölçeği puanları, anasınıfı öğrencilerin cinsiyetlerine, annelerin çalışma durumuna, 0-1 yaş arası bakımını üstlenen kişi açısından, doğum sırası ve kardeş sayısı değişkenine, annelerin eğitim düzeylerine, son zamanlarda bakımını üstlenen kişilere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Okul Uyum Öğretmen Değerlendirme Ölçeği puanları anasınıfı öğrencilerinin cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Buna göre kızların okul uyum puanları daha yüksektir. Okul Uyum Öğretmen Değerlendirme Ölçeği puanları, anasınıfı öğrencilerinin annelerin çalışma durumuna, 0-1 yaş arası bakımını üstlenen kişi açısından, doğum sırası ve kardeş sayısı değişkenine, annelerin eğitim düzeylerine, son zamanlarda bakımını üstlenen kişilere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Araştırmanın sonucunda anasınıfına devam eden öğrencilerin bağlanma durumları ile okul uyum düzeyleri ve alt ölçekleri arasında bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the significant difference and relationship school adjustment and attachment in five- six year old children, who are attending pre-school classes. The research has been implemented with 100 children who go to an independent kindergarten or kindergartens dependent on three schools in Basaksehir/Istanbul. Obtained data have been analyzed by using percentage, Mann Whitney U, Kruskall Wallis Test, Independent Groups T-test, Pearson Moments Corelation Coefficient. According to the results of the research, it has been observed that %70 of the kindergarten students have avoidance attachment with regard to TOBAH attachment scale and it is the biggest group. In addition, it has been observed that %21 of children have secure attachment and %9 of children have negative attachment. When we look at the rates of secure, avoidance and negative attachment, it has been determined that %79 of children are insecure and %21 of them are secure. TOBAH attachment scale grades do not differ according to genders of kindergarten students, their mothers' working conditions, people who look after them at 0-1 age, birth orders, the numbers of brothers or sisters, education of mothers, people who look after them recently. Teacher Assessment Scale of School Adjusment grades differ according to genders of kindergarten students. Hereunder, the school adjustment grades of girls are higher. Teacher Assessment Scale of School Adjusment grades do not differ according to their mothers' working conditions, people who look after them at 0-1 age, birth orders, the numbers of brothers or sisters, education of mothers, people who look after them recently. As a result of the research, it has been determined that there is not a relationship between attachment conditions of kindergarten students and school adjustment levels and lower scales.