İnternetten alışverişte tüketiciler tarafından algılanan risk (türlerinin) etkileri ve cinsiyet farklılıkları açısından incelenmesi
The effects of the perceived risks by the consumers of the online shopping and analysis in the aspect of gebnder differences
  1. Tez No: 441393
  2. Yazar: MÜZEYYEN BURCU CÖDDÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: internetten alışveriş, algılanan risk, algılanan risk türleri, cinsiye
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada iki ana amaç benimsenmiştir. Birincisi, internetten alışverişe yönelik a) algılanan risk ve türlerinin internetten alışveriş yapma eğilimi üzerinde etkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. İkincisi, biyolojik cinsiyet grupları arasında, c) satın alma eğilimi ve d) internetten alışverişe yönelik algılanan risk ve türleri ve açısından farklılık olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu kapsamda, farklılıkların olduğu durumda, hangi cinsiyet grubunun daha yüksek düzeyde risk algıladığı ve satın alma eğilimi gösterdiği de ortaya konmuştur. Araştırmada, veriler, üniversite öğrencilerinden, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak kendi başlarına doldurdukları anket formu vasıtası ile edinilmiştir. Verilerin analizinde; basit doğrusal regresyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve bağımsız gruplar t-testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın temel bulguları; internetten alışverişe yönelik algılanan risk (genel olarak) arttıkça, internetten alışveriş yapma eğiliminin azaldığını ve cinsiyet grupları arasında, internetten alışverişe yönelik algılanan risk (genel olarak) açısından fark olmadığını göstermiştir. Ayrıca, cinsiyet grupları arasında internetten alışverişe yönelik algılanan risk türlerinin bazılarında görülmüş bazıların da ise görülmemiştir. Bu araştırmanın, özellikle, cinsiyet grupları arasında internetten alışverişe yönelik algılanan risk ve türleri hakkındaki kısıtlı bilginin genişletilmesine katkısının olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda, araştırmanın bulguları hem literatür hem de uygulama açısından tartışılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research two basic aims are adapted . The first one is releated to online shopping a) perceived risk and its kinds have an effect on doing online shopping or not . The second one is amoung the biological gender groups c) purchasing tendency and d) perceived risk about online shopping and its kinds and to decide whether they have differences or not .In case, there are differences, it is presented that which gender group has more perceived risk and more purchasing tendency . In the research, the datas were obtained by the questionnaire that students filled themselves by means of convenience sample method . In the analyze of the datas, it was benefit from the linear regression analyzing, multi-linear and independent groups t-test. The basic findings of the research has shown that the more the perceived risk increase for online shopping. Furthermore, it was seen among some kinds of perceived risk and it wasn't seen among some. It is assured that this research will attribute to develop the information about perceived risk and its kinds for online shopping between gender groups . In this context, the finding of the research were argued for both literature and application and offers were developed . Key Words : Online shopping, perceived risk, kinds of perceived risk, gender.