Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin başarı yönelimi, kendini engelleme davranışları ve demografik özelliklerinin okula yabancılaşmayı yordama düzeylerinin incelenmesi
Investigating the prediction levels of school alenation of the classroom teaching students' achievement orientation, self handicapping behaviours and demographic features
- Tez No: 441422
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği öğrencileri, okula yabancılaşma, başarı yönelimi, kendini engelleme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin başarı yönelimi, kendini engelleme davranışları ve demografik özelliklerinin okula yabancılaşmalarını anlamlı bir şekilde yordayıp yordamadığını ortaya çıkartmaktır. Araştırma, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin okula yabancılaşma düzeylerini etkileyen başarı yönelimleri, kendini engelleme davranışları ve demografik özelliklerinin saptanması ve bunların birbirleriyle etkileşimlerinin belirlenmesini amaçlayan ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 370 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Çağlar (2012) tarafından geliştirilen Öğrenci Yaban¬cılaşma Ölçeği, Akın (2006a) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan 2X2 Başarı Yönelimleri Ölçeği, Özgüngör (2008) tarafından Türkçeye çevrisi, geçerliği ve güvenirlik çalışması yapılan Engelleyici Davranış ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programında çözümlenmiştir. Değişkenler arası ilişkilerin ortaya çıkarılması amacıyla korelâsyon analizi yapılmıştır. Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin başarı yönelimlerinin, kendini engelleme davranışlarının ve okula yabancılaşma düzeylerinin cinsiyet ve bölüm seçme kararı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesinde bağımsız gruplar t-testi, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin okula yabancılaşma düzeylerini yordayıcı değişkenlerin ortaya çıkarılması için de çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre analizler sonucunda sınıf öğretmenliği öğrencilerinin okula yabancılaşma düzeylerinde cinsiyet ve bölüm seçme kararına göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyete göre başarı yöneliminin öğrenme-yaklaşma ve öğrenme-kaçınmaalt boyutlarında anlamlı farklılık bulunurken, bölüm seçme kararına göre başarı yönelimi alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Ayrıca cinsiyet ve bölüm seçme kararına göre kendini engelleme davranışları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yapılan çoklu regresyon analizleri sonucunda sınıf öğretmenliği öğrencilerinin okula yabancılaşmanın Güçsüzlük alt boyutunu sırasıyla, öğrenme-yaklaşma, öğretim elemanları ile zayıf ilişkiler, öğrenme-kaçınma, kendini engelleme ve çok düşük akademik başarı düzeyi; Kuralsızlık alt boyutunu, öğrenme-yaklaşma, akademik başarı notu, performans-yaklaşma, öğrenme- kaçınma, öğretim elemanlarıyla zayıf ilişki; Soyutlanma alt boyutunu, sınıf arkadaşlarıyla çok iyi düzeyde ilişki, performans-yaklaşma, sınıf arkadaşlarıyla orta düzeyde ilişki ve bölümü seçme ; Anlamsızlık alt boyutunu, performans-kaçınma, öğrenme-kaçınma, kendini engelleme, bölüm seçme, öğretim elemanlarıyla zayıf ilişki ve cinsiyet, Okula yabancılaşma toplam puanını, öğrenme-yaklaşma, kendini engelleme, bölüm seçme, öğretim elemanları ile zayıf ilişkiler, akademik başarı notu, performans-kaçınma, öğrenme-kaçınma değişkenlerinin yordadıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to reveal whether the success orientation, self-handicapping behaviours and demographic features of the classroom teachers predict their school alienation in a meaningful way of or not. This research is a descriptive study that has the relational screening model which aims at determining the success orientation, self-handicapping behaviours and demographic features of the classroom teachers, which affect their school alienation levels, and identifying their mutual interaction. The population of the study consisted of 370 students of Çukurova University Faculty of Education, Department of Primary School Teaching, in the educational year 2014-2015. The data were collected by means of Students Alienation Scale developed by Çağlar (2012), 2X2 Success Orientation Scale of which validity and reliability tests were performed by Akın (2006a), Translation into Turkish by Özgüngör (2008), Preemptive Behavior scale of which validity and reliability tests were performed and Personal Information Form prepared by the researcher. The data obtained were analysed using the SPSS 21.0 programme. Correlation analysis was made in order to reveal relations among the variables. Independent groups t-test was used in order to identify whether the primary school teaching students' success orientation, self-handicapping and school alienation levels change depending on the variables of gender and decision making on choosing a department; and multiple regression analysis was used in order to identify the variables that predict the school alienation levels of the students of primary school teaching. According to the findings out of the research a meaningful difference in school alienation levels of the students of primary school teaching was found, with regard to gender and deciding upon choosing a department. While a meaningful difference according to gender was found in sub-dimensions of success orientation which are learning-approaching and learning-avoiding; a meaningful difference according to the decision on choosing a department have not been found in sub-dimesions of success orientation. Furthermore, a meaningful difference in self-handicapping behaviours have not been found, regarding gender and decision making on choosing a department. As a result of the multiple regression analysis that were made, it has been understood that weakness sub-dimension of school alienation by students of primary school teaching predicts respectively learning-approaching, poor relations with the teaching stuff, learning-avoiding, self-handicapping and very low academic success level; the normlesness sub-dimension predicts learning-approaching, academic success grade, performance-approaching, learning-avoiding, poor relations with the teaching stuff; the isolation sub-dimension predicts very good relations with classmates, performance-approaching, learning-avoiding, medium level relations with classmates and choosing department; the meaninglessness sub-dimension predicts performance-avoiding, learning-avoiding, self-handicapping, choosing department, poor relations with the teaching stuff and the gender; total point of school alienation learning- approaching, self-handicapping, choosing department, poor relations with the teaching stuff, acedemic success grade, performance-avoiding, learning- avoiding, variables. Keywords : Studentsof primary school teaching, school alienation, success orientation, self-handicapping.