Selüloz katkılı seramik bünyelerle, raku tekniği pişiriminin artistik yönden araştırılması
Researching cellulose mixed ceramic structures and raku firing techniques on artistic aspect
  1. Tez No: 441423
  2. Yazar: İLKNUR UYMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ZİYA HALEFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Selüloz, seramik, raku pişirimi, kil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, selüloz katkılı seramik bünyelerle indirgen atmosfer pişirimlerinden biri olan raku pişiriminin artistik yönden araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Söğüt kili, Almanpınarı kırmızı kili, şamotlu çamur ile ESÇ-1 akçini seramik çamuru, farklı oranlarda selüloz içerikli peçete-gazete kâğıtları, pamuk, selüloz, sır için oksitler ve sırlı pişirim için raku fırını kullanılmıştır. İlk olarak kâğıtlar belli %'de oranlarında tartılıp parçalara ayrılmış, suda ıslatılarak bekletilmiş ve parçalayıcı ile kâğıt hamuru haline getirilmiştir. Pamuk ve selüloz ise, belli oranlarda tartılıp suda bir süre bekletilip, daha sonra da seramik çamurları ile karıştırılmıştır. Deneysel örnekler, plaka yöntemiyle ve küre formunda şekillendirilmiştir. Bisküvi pişirimleri, çamur bünyenin özelliğine göre 900℃-980℃ ve 1050℃'de elektrikli fırında, sırlı pişirimleri de raku fırınında yapılmıştır. Sonuç olarak, bu katkı maddeleri ve hammaddelerle elde edilen seramik ürünlerin pişme öncesinde kuru mukavemetlerinin arttığı görülmüştür. Bisküvi pişirimi sonrası, hem seramik bünye katkı oranı kadar hafiflemiştir, hem de gözenek oluşmuştur. Oluşan gözeneklerde, raku pişirim sonrası redüksiyonlu atmosferle sırlı bölgelerde metalik görünümler sırsız olan bölgelerde ise isli görünümler elde edilmiştir. Selüloz katkılı seramik bünyelerin, raku pişirimi ile probleme yol açmadan pişirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is, researching Raku firing, which is one of the reduced atmosphere firingtechniques, for cellulose mixed ceramic structures on artistic aspect. In this study, willow clay, Almanpınarı red clay, fire clay, ECS – 1 akçini ceramic clay, tissue and newsprint with different cellulose ratios, cotton and cellulose as additives, oxides for glazes are used. Raku furnace is also used for glazing. First of all, papers were weighed with different percentages and were put inside the water for soaking. Then, papers were transformed into pulp by blender. Cotton and cellulose were weighed for certain ratios, afterwards, they were soaked for a while and then were mixed with ceramic clays. Experimental cases, have been shaped as sphere form with plate method. Bisque firing, has been performed in electrical furnace between 900 oC – 980 oC and 1050 o C according to the characteristics of clay structure. Glaze firing has been made inside the Raku furnace. Consequently, strength of the ceramic products that are produced from additives and raw materials had been improved before firing. Both ceramic structures had been lightened up to additive ratio and pores had been formed after bisque firing. After raku firing with reduced atmosphere, metallic appearance had been obtained at glazed regions and smutty appearance has been sighted at unglazed regions inside the pores. Finally, there were no problem that had been encountered while firing cellulose mixed ceramic structures with raku firing. KeyWords. Cellulose, ceramic, rakufiring, clay