Denizyolu konteyner taşımacılığında Türk ve yabancı bayraklı gemilerin liman maliyetlerinin incelenmesi
The study for the port costs of the Turkish and foreign flagged vessels in maritime container transportation
- Tez No: 441440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZORBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denizyolu Taşımacılığı, Konteyner Limanları, Tedarik Zinciri Yönetimi, Liman Hizmetleri, Liman Masrafları, Maritime Transport, Container Ports, Port Services, Supply Chain Management, Port Costs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Denizyolu taşımacılığı; diğer taşıma modlarına göre daha büyük ölçekli yükleri güvenli olarak ve taşınan ürün miktarına göre daha hızlı bir şekilde ulaştırması, daha çevreci ve ucuz bir taşıma modu olması gibi bir çok nedenden dolayı gittikçe önemi artan bir taşıma şeklidir. Denizyolu ulaştırması, konteyner taşımacılığının yaygınlaşması ile birlikte daha önemli bir hale gelmiş ve konteyner taşımacılığının gelişmesi de ona uygun limanların geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Limanlar, ülkelerin ekonomisinde önemli bir altyapı unsuru olarak öne çıkmakta ve deniz taşımacılığının bir ülkede etkin olarak kullanılmasını büyük ölçüde etkilemektedirler. Konteyner taşımacılığının yaygınlaşması ile limanlarda konteynerlere özel farklı hizmetler geliştirilmiştir. Günümüzde konteyner ile ilgili tüm lojistik süreçleri kapsayan hizmetler çoğu liman tarafından sağlanmaktadır. Deniz taşımacılığının temeli olan limanların kapasiteleri ve verdikleri hizmetler günden güne büyümektedir. Limanların işlevi, eskiden olduğu gibi sadece gemilerin barınma ihtiyacının karşılandığı ve yüklerin yüklenip boşaltıldığı bir yer olmaktan çok daha fazlasıdır. Günümüzde limanlar, depolama ve ardiye, konteyner tamiri, konteyner dolum ve boşaltımı ve soğutmalı konteyner hizmetleri gibi çeşitli lojistik hizmetleri de sunmaktadır. Çalışmamda genel olarak; denizyolu taşımacılığıyla ilgili genel bilgiler verildikten sonra, konteyner gemilerinden ve konteyner limanlarından bahsedilmiştir. Daha sonra konteyner gemilerine verilen hizmetler detaylı olarak aktarılmış ve uygulama bölümünde bir konteyner gemisinin tek bir seferinde uğrak yaptığı Türk limanlarındaki masrafları Türk ve Yabancı bayraklı olması ölçütleriyle ayrıntılı bir şekilde karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; Yabancı bayraklı konteyner gemilerinin karşılaştırma yapılan 4 Türk limanında da Türk bayraklı konteyner gemilerinden daha fazla gideri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that maritime transportation has been standing out from the other transportation types such as airway, railway, trucking in terms of its capacity, costs and protection of environment. In this respect, the importance of maritime transportation has been growing especially in 20th and 21th century. As this sector show the growth, ports have to reach the same level as the sector in terms of technology and capacity. Today, ports have been playing an important role in global economy and contributing to maritime sector very positively on both local & global scales. As ports have become attractive in world trade, they are able to provide variety of services which includes all logistical processes. Moreover, ports have been showing an incremental increase as there has been a strong demand for capacity creation from globalized world. In today's globalized world, it is a reality that the expectation from the ports are beyond as it used to be in 70's as they now have to possess the services of storage, warehousing, repairment and stuffing&unstuffing rather than just being a location that vessels are berthing. In this study, it is firstly mentioned general information regarding maritime sector and transportation business, afterwards container vessels & ports have been illustrated respectively. Then, the services provided to the container vessels are explained in detail and in the practical part, calling at a time of a container vessel in the Turkish port costs were compared in a detailed way according to the measures being Turkish flagged and according to the measures being foreign flagged. As a result; it seems that foreign flagged container vessels which made comparison in the 4 Turkish ports have much more costs than the Turkish flagged vessels.