Kurallı maliye politikasının eleştirisi Maastricht kriterlerinin analizi
Criticism of fiscal policy analysis of euro convergence (Maastricht) criteria
  1. Tez No: 441447
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Kural, Maastricht Kriterleri, Maliye Politikası, Fiscal Rules, Euro Convergence (Maastricht) Criteria, Fiscal Policy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Mali kuralları savunanlara göre, mali kurallar maliye politikası üzerinde bürokrat ve politikacıların neden olduğu olumsuzlukların önlenmesini amaçlamaktadır. Maliye politikasını kısa vadeli çıkar ilişkilerinden arındırmayı amaçlayan mali kurallar sayesinde maliye politikası uygulaması yalınlaşacak ve mali disiplinin sağlanmasına yardım edecektir. Mali kuralların yansız olması ve mali kuralların ulusal ve uluslar arası düzeyde yasal teminat altına alınacak olması maliye politikası uygulamasını güçlendirecektir. Kamu açık ve borç sorununa çözüm olarak önerilen mali kurallar seksenli yıllardan sonra popülerlik kazanmıştır. Bu gün pek çok ülkede mali kurallar uygulanmaktadır. Söz konusu örneklerin en kapsamlılarından biri Maastricht kriterleridir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümlünde mali kuralların teorik arka planı incelenecektir. İkinci bölümde mali kural uygulaması örneği olan Maastricht kriterleri AB iktisadi bütünleşmesi çerçevesinde ele alınacaktır. Son bölümde ise Maastricht kriterleri üzerinden mali kuralların beklenen etkiyi oluşturup oluşturamadığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
According to the proponents of fiscal rules, the fiscal rules aims to prevent the complications caused by bureaucracy and politicians on fiscal policy. Fiscal policy aims to terminate the short-term relationship based on self interest through simplification of fiscal rules thus fiscal policies will help to ensure fiscal discipline. Neutral fiscal rules which are organized according to national and international law will strengthen the fiscal policy Fiscal rules proposed as a solution to public deficits and debts have gained popularity after the eighties. These days fiscal rules are applied in many countries. One of the most comprehensive examples mentioned is the Euro convergence criteria. In the first section of the study, which consists of three sections, theoretical background of fiscal rules is examined. In the second section Euro Convergence Criteria which is an example of the fiscal rule application is discussed in the context of EU economic integration. Finally the last section examined whether the fiscal rules in relation to the Euro Convergence Criteria created the expected impact.