Örgütlerde yaşanan kişilerarası çatışmaların çalışanların iş doyumu üzerine etkisi ve bir araştırma
The impact of interpersonal conflict on job satisfaction: A field study
  1. Tez No: 441446
  2. Yazar: ECEM SUBULAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgüt, Örgütsel Çatışma, İş Doyumu, Conflict, Organization, Organizational Conflict, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, özel bir bankada çalışanların örgütsel çatışma düzeylerini, iş doyumu düzeylerini ve örgütsel çatışma ile iş doyumu ilişkisini incelemektir. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma, İzmir ilindeki özel bir bankada çalışan 170 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örgütsel çatışma ve iş doyumu düzeylerini belirlemek üzere survey yöntemi ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Örgütsel çatışma, Rahim tarafından tasarlanan örgütsel çatışma ölçeğinin 28 maddelik C formu kullanılarak ölçülmüştür. Katılımcıların iş doyumlarını ölçmek için ise Brayfield ile Rothe tarafından tasarlanan 18 sorudan oluşan ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların örgütsel çatışma ve iş doyum düzeyleri ortanın biraz üstünde çıkmıştır. X Bankası'nda, aynı statüde çalışan kişiler arasında yaşanan çatışmaların, çalışanların iş doyumları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde; cinsiyet ve ilgili kurumda çalışma süresi değişkenlerine göre iş doyumunun farklılaştığı, toplam çalışma süresi değişkenine göre ise çatışma düzeylerinin farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the level of organizational conflict, job satisfaction and the relationship between organizational conflict and job satisfaction of the employees working in a private bank. The research designed to realize the objectives of the study was performed on 170 employees working in a private bank in İzmir. To determine the levels of organizational conflict and job satisfaction, survey method and questionnaire technique were used. The organizational conflict was measured by using C form consisting of 28 items of organizational conflict scale designed by Rahim. To measure the level of job satisfaction of the participants, the scale consisting of 18 questions, designed by Brayfield and Rothe, was used. According the results of the research, the levels of organizational conflict and job satisfaction of the participants were found a bit over than the average. It was detected that the conflicts among the people with the same status in X bank has no significant effect on the employees' job satisfaction. In the analysis performed in terms of demographic variables, it was seen that job satisfaction changes according to the variables of gender and the period of working time in the related institution, and the level of conflict changes according to the variable of total period of working time.