Finansal açıdan başarısız firmalarda borçların yeniden yapılandırılması üzerine bir analiz
An analysis on dept restructuring in financially unseccessful firms
  1. Tez No: 441452
  2. Yazar: SELÇUK KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, Finansal Sıkıntı, Borç Yapılanması, Yapılanma Sonrası Performans, Financial failure, finacial disstress, dept restructuring, post reorganization performans
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Çalışmamızda, 13'ü başarılı, 15'i başarısız borç yapılanması yapmış toplam 28 firmanın başarısında; yapılandırma öncesi finansal profilinin, bankanın katkısının ve finansal başarısızlık şiddetinin önemi araştırılmaktadır. Oluşturulan diskriminant modelde, bankacılık sisteminden fon sağlama yeteneği olan ve nispeten yüksek kaldıraçlı firmaların, başarılı borç yapılanması yapma ihtimalinin yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmada bu bulguların dışında, özel görüşme yoluyla banka borçlarını yapılandıran 109 firmanın, başarılı borç yapılanmasında, bankanın katkısı ve finansal başarısızlık derecesinin etkisi irdelenmiştir. Banka katkısı TCMB verilerinden sağlanan limit doluluk oranıyla, finansal başarısızlık derecesi (sorun karmaşası) ise faiz ödeme performansıyla ölçülmüştür. Başarısız firmalarda dış fonlara erişim yeteneği kısıtlanırken, sorun karmaşası artmaktadır. Geliştirilen lojistik modelde, yapılanma öncesi dönemde ve yapılanma döneminde dış fonlara erişim yeteneğinin, başarılı borç yapılanmasında önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, the importance of the firm profile prior to restructure, the effect of severtiy of the financial failure and the contribution of the bank to restructure on the success of totally 28 firms 13 of which completed a successful debt restructuring and 15 of which failed in restructuring were investigated. In our discrimination model it was found that the probability is high for the firms capable of access to fund from banking system and the relativly highly leveraged firms' of successful debt restructure. Apart from preceding findings, in this study, the bank contribution to dept restructuring and the effect of severtiy of the financial failure were investigated for 109 firms which restructure their bankdept by means of out of court. Bank contribution to the process is measured by credit accupancy rate whose data are provided from TCMB resource, and the financial failure severity is measured by interest payment performans of the firms. While the failure firms' abilty to use credit line was limited, the complexty of the trouble increased. In the logistic regression model developed, it is important to use creditline in successfull deptrestructuring both prior to the prosess and pro-restructuring period.