Uluslararası işletmelerde örgüt kültürünün pazarlama üzerindeki etkilerinin araştırılması
Research of effects of organizational culture in international organizations on marketing
  1. Tez No: 441499
  2. Yazar: YAMAN KUŞAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM GÜNAL ÖNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşletmeler, Örgüt Kültürü, Pazarlama, Pazarlama Stratejileri, Motivasyon, International Organizations, Organizational Culture, Marketing Strategies, Motivation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Uluslararası alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin başarılı olmaları, günümüzün sürekli değişen koşullarına ayak uydurabilmelerine bağlıdır. Bunu da sağlayabilmenin anahtarı işletmelerin örgüt kültürlerinde saklıdır. Çünkü uluslararası pazarlarda çevresel faktörlerin temelinde kültürel unsurlar bulunmaktadır. O bölgenin dili, eğitimi, siyasi görüşleri, inançları, tavır ve düşünceleri tüm çevresel faktörleri etkilemektedir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulan örgüt kültürünün yanı sıra işletmenin bu çevreye uygun pazarlama stratejileri belirlemesi de pazarda başarılı olmasını sağlayacak hayati bir önem taşımaktadır. Bu alanlarda başarılı olan işletmeler, bu çevrenin bir parçası haline gelebileceklerdir. Bu da o çevrede bulunanlarca kabullenilmesini sağlayacaktır. Uluslararası alanlarda faaliyet gösteren işletmeler, doğal olarak bünyelerinde de farklı uluslardan ya da kültürlerden bireyler barındırmaktadırlar. Bünyesinde farklılıkları bir arada tutan işletmeler, yaratıcılık ve benzeri konularda rekabet avantajına sahipken, motivasyon ve benzeri konularda diğerlerine nazaran biraz daha zor bir durum içerisinde olabilirler. Çünkü farklı kültürlerden gelen bireylerin farklı ihtiyaçları ve farklı beklentileri olacaktır. Bu tip sorunların üstesinden gelebilmek de işletmenin örgüt kültürü yönetimine bağlıdır. Ancak bu alanda başarı sağlandığında, farklı yapıların birlikte bulunması farklı görüş ve düşüncelere sahip olunmasını beraberinde getirecektir. Bu da işletmenin daha yaratıcı bir yapıya sahip olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Success of an international organization is closely related to their adaptability to changing conditions of today. The key to achieve this success is organizational culture. Cultural elements are the source of environmental factors in international markets. Language, education, political opinions, beliefs, attitudes and ideas of the specific region determines environmental factors. Along with establishing an organizational culture considering these factors, specifying appropriate marketing strategies to this environment is also having a critical importance to success in the market. Companies that achieve these, will be a part of the environment and gain recognition from the locals. International organizations naturally include workers from different cultures or nationalities. Organizations having this diversity gain advantage in the manner of creativity but might face some problems in motivation. The main cause of the problem is individuals from different cultures have diverse needs and expectations. Organization may only overcome this problem with organizational culture management. To unite divertive structure and combine different ideas and opinions are possible only if organization is successful at these areas. This also lets organization to have a more creative structure.