Antik çağda Anadolu'da sanayi yapıları
İndustrial buildings at Anatolia in ancient times
- Tez No: 441509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Üretim, Sanayi, Atölye, Dokuma, Taş, Zeytinyağı, Şarap, Metal, Cam, Seramik, Anadolu, Gelişim Süreci, Production, İndustry, Workshop, Textile, Stone, Olive Oil, Wine, Metal, Glass, Pottery, Anatolia, Development Process
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
Dünya üzerindeki sanayileşme süreci insanlığın ihtiyaçlarının sonucu olarak meydana gelen bir olgudur. Bu süreç en eski çağlardan beri birçok etkene dayanarak sürekli gelişim içinde olmuştur. İklim, nüfus ve nüfusa dayalı taleplerin oluşması bu etkenlerin başında gelmektedir. Önceleri küçük çaplı ev ekonomisine katkıda bulunan üretim süreci, sonraları artan talebe dayalı olarak büyüme ivmesine girerek sanayileşme evresine gidecektir. Bu evrim sürecinde gelişimi sağlamada yardımcı olan teknoloji, toplumların büyümesinde önemli bir faktör olacaktır. İnsanoğlunun değişimi sürecinde avcı ve toplayıcılıktan devletleşme sürecine kadarki zamanda ortaya çıkıp gelişen önemli sanayi dalları vardır. Öncelikle avcı ve toplayıcılıkta görünen, taşın işlenmesi, iklim şartları ile bağlantılı korunup örtünme ihtiyacını karşılayan dokumacılık, yerleşik düzene geçilmesi ile özellikle alet ve araç yapımında kullanılan metal, ortaya çıkan ürünün saklanmasına yarayan seramik, Akdeniz coğrafyası içinde bulunan, öncelikli gıdalar arasında olan zeytinyağı, şarap ve diğerlerine göre kullanımı daha geç başlayan cam bu önemli üretim dalları arasında bulunmaktadır. Anadolu topraklarının Akdeniz coğrafyası içinde önemli bir konumda olması, bu sanayi dallarına ait ham maddelerin bulunabilirliği, iklimin uygunluğu sanayileşme sürecinde önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada, coğrafyanın ekonomisinin büyümesinde en fazla paya sahip olan yedi sanayi kolunun çalışma sistemleri, yerleşimler içindeki veya dışındaki konumları, organizasyonu, kullanılan araçlar ve mamulü hazır hale getirme süreci Batı Anadolu'daki atölye örnekleri ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Global industrialization has been a process that orıginated to satisfy the needs of people. Rather than a immidiate change, industrialization has been an ongoing process, relaying on various factors. Climate, population and resources are a few key factors. Innitially started as micro production to supplament small households, through specilazation production has became more industrial. During this industrial development technonoglical advancements have played a major role in improving the society. Stone carving observed being used by gatherers and hunters, textile to satisfy the need for protection from seasonal weather changes, usage of metals to build tools as settelments establised, pottery to preserve goods, vital for the mediterrean region oliveoil and wine production, and a later trade compared to others, glass manufacturing have been some of the essential industries during this time period. Mild climate, easy access to resources, and being located in a strategic location in relation to Mediterrean region, Anatolia had an adventagious base structure to supplement advencements during industrialization. This research focuses on seven different industries that had the most effect on development of the mediterrean region and their work processses, placement workshops in and around civilized establishments, organization, use of tools and procedure for prossing raw matarials into goods in Western Anatolia through sample workshops.