İsa'dan sonra 4. yüzyıla ait bir sikke definesi
A coin hoard of the 4th century a.d.
- Tez No: 441508
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sikke, Geç Roma, Define, İ.S. 4. Yy, Coins, Late Roman, Hoard, 4. Century A.D
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Çalışmada İzmir Arkeoloji Müzesi'ne kayıtlı bulunan bir define incelenmiştir. Defineye ait 597 adet sikkeden 385 adedi tanımlanabilmiştir. 212 adedi ise düşük kondisyonlarından dolayı tanımlanamamıştır. Tanımlanabilen 385 sikkenin 1 adedi İ.S. 2. yüzyıla, 42 adedi İ.S. 3. yüzyıla, 321 adedi İ.S. 4. yüzyıla, 21 adedi İ.S. 5. yüzyıla tarihlenmiştir. Definenin dönemlere göre dağılımında İ.S. 4. yüzyıl darp edilen sikkeler yoğunluk göstermektedir. İmparator II. Constantius, I. Constantinus, Arcadius, Honorius ve I. Theodosius dönemlerinde darp edilen sikkelerin en yüksek orana sahip olduğu görülmektedir. Darphane olarak da Kyzikos darphanesinin en yüksek orana sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis a hoard of c. 600 bronze coins kept at the Archaeological Museum of Izmir was examined. Only 385 of these 597 coins could be identified and 212 of these coins could not be identified due to their poor condition. One of these 385 identifiable coins is dated to the 2nd century A.D., 42 of them are dated to the 3rd century A.D., 321 of them are dated to the 4th century A.D., while 21 of them are dated to the 5th century A.D. Most of these coins are dated to the 4th century A.D. Coins minted during the reign of the emperors, Constantius II, Constantinus I, Arcadius, Honorius and Theodosius I are the most common. The largest number of coins were minted in Cyzicus.