The effect of internal marketing on job satisfaction: A research on ship agencies
İçsel pazarlamanın iş tatmini üzerindeki etkisi: Gemi acenteleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 441531
  2. Yazar: ESRA BARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE ARABELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, İçsel Pazarlama, İş Tatmini, Gemi Acenteleri, Services Marketing, Internal Marketing, Job Satisfaction, Ship Agencies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
İçsel pazarlama kavramı bütünsel pazarlamanın ve hizmet pazarlaması üçgeninin önemli bir parçasıdır. Ve çalışanları iç müşteri olarak görerek, onların istek ve ihtiyaçlarının tatmin edilmesi gerektiğini savunur. Özellikle hizmet sektöründe, çalışanlar hizmet sunumunun kalitesinde önemli rollere sahiptirler. Bu nedenle, hizmet kuruluşlarının daha iyi hizmet verebilmek ve pazarda rekabet avantajı kazanmak için çalışanlarının tatminine, motivasyonuna ve müşteri odaklı olmalarına önem vermeleri gerekir. Bu araştırmanın temel amacı, içsel pazarlama faaliyetlerinin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın amacına ulaşmak için, bir nicel araştırma yöntemi olarak, anket yöntemi kullanılmıştır. Toplam 157 anket İzmir'deki konteyner hat acentelerinin ofis çalışanlarına uygulanmıştır. Toplam 143 adet kullanılabilir anket toplanmış ve veriler SPSS 20.0 yazılım programı ile analiz edilmiştir. İçsel pazarlamanın iş tatmini üzerindeki etkisini incelemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, içsel pazarlamanın (geliştirme, vizyon ve iletişim ve ödüllendirme sistemi) İzmir'deki konteyner hat acentelerinin ofis çalışanlarının iş tatminleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu araştırma, konuyla ilgili literatüre katkıda bulunup aynı zamanda içsel pazarlama faaliyetleri ve çalışanların iş tatmini açısından konteyner hat acentesi yöneticilerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The internal marketing concept is an important part of holistic marketing and services marketing triangle. And it argues that the needs and wants of employees must be satisfied by viewing them as internal customers. Especially in service sector, the employees have important roles in quality of service delivery. Therefore, service organizations must put emphasis on the satisfaction, motivation and customer orientation of their employees in order to provide better services and gain a competitive advantage in the market. The main purpose of this research is to investigate the effect of internal marketing activities on employees' job satisfaction. In order to reach the aim of the study, as a quantitative research method, the survey method was used. The total 157 questionnaires were applied to office employees of container line agents in İzmir. Total 143 usable questionnaires were collected and data were analyzed by SPSS 20.0 software program. Regression analysis was used to examine the effect of internal marketing on job satisfaction. The research findings revealed that the internal marketing (development, vision and communication, and reward system) has a positive effect on job satisfaction of the office employees of container line agents in İzmir. Consequently, this research will make a contribution to the literature related to the subject and also to container line agents' managers in terms of internal marketing activities and employee's job satisfaction.