Hastanelerde malzeme yönetim sürecinin değerlendirilmesi ve bir üniversite hastanesi örneği
Evaluation of the material management process in hospitals and a university hospital case
- Tez No: 441532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Yönetim Süreci, Hastanelerde Malzeme Yönetimi, Stok Kontrol, Satın Alma, Material Management Process, Material Management in Hospitals, Inventory Control, Purchasing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Hastaneler insan sağlığı ile doğrudan ilgili olan işletmelerdir. Bu nedenle hastanelerde malzeme yokluğu kişilerin sağlıklarını doğrudan etkileyebilecek hastalık ya da ölüm gibi kayıplara yol açabilmektedir. Hastaneler, nitelikli ve sürekli sağlık hizmeti sunabilmek için çeşitli malzemelere ihtiyaç duyar. Hastane gider bütçesinin yaklaşık %30'u malzeme giderleri için harcanmaktadır. Bu nedenle hastanelerde malzemelerin etkin ve verimli yönetilmesi için malzeme yönetim sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmanın temel amacı: malzeme yönetiminin önemi neticesinde, malzeme ihtiyaç planlaması, satın alma, stok, depolama, taşıma, dağıtım, kalite kontrol ve atıkların değerlendirilmesi süreçlerini içeren malzeme yönetim süreci hakkında bilgi vermektir. Bu amaç doğrultusunda İzmir' de faaliyet gösteren bir üniversite hastanesinin malzeme yönetim süreci incelenmiştir. Çalışmada literatür tarama, gözlem, yüz yüze ve yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca satın alma, malzeme yönetim birimi ve depo sorumlularının mesleki bilgi ve deneyimlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda ideal bir malzeme yönetim süreci önerisi meydana getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospitals are businesses that are related directly to human health. Therefore, the absence of materials in hospitals, can cause losses which might directly affect the health of the people such as illness or death. Hospitals need various materials in order to provide qualified and permanent health service. Around 30% of the expense budget of hospitals is spent on buying materials. Therefore, there is need for the material management process for effective and efficient management of the materials in hospitals. The main purpose of this research, as a result of the importance of material management, is to inform about material management process which includes materials requirement planning, purchasing, inventory, storage, transporting, distributing, quality control and assessment of waste products. Towards this objective the material management process of a university hospital in İzmir has been examined. During the research, the methods of literature review, observation, face to face and structured interview were used. Also the professional knowledge and experiences of the purchase, material management and warehouse responsibles were used. As a result of this research, it was attempted to compose an ideal material management process proposal.