The importance of job analysis in recruitment process: An implication for selected container ports in Turkey
İşe alım sürecinde iş analizinin önemi: Türkiye'de seçilmiş konteyner limanları üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 441533
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liman İş Gücü, Limanlarda İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Analizi, İş Tanımı, İş Gerekleri, Port Labour, Human Resources Management in Ports, Job Analysis, Job Description, Job Specification
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sürekli bir şekilde artan küresel ticaret hacmi deniz taşımacılığının önemini günden güne arttırmaktadır. Dünya ticaretinin hatırı sayılır bir kısmı deniz taşımacılığı üzerinden yürütülmektedir. Limanlar deniz taşımacılığının merkezi, düğüm noktası, ana kapısı gibi terimler ile adlandırılabilir. Atfedilen bu tanımlamalar limanların önemini açıkça ortaya koymaktadır. İnsan kaynakları limanlar için hayati önem arz etmektedir. Liman sürdürülebilirliği, önemli derecede pahalı ekipman ve araçlar ve tonlarca yük ve kargo gibi çok önemli sorumluluklar, liman iş gücünün ziyadesiyle kalifiye olmasını gerektirmektedir. Bu durum sürekli değişken ve zorlayıcı olan liman çevresini idare edebilecek ve yönetebilecek insan kaynaklarının planlanmasını ve teminini gerektirmektedir. Limanlar kesintisiz hizmete devam edebilmek için yeterli ve kalifiye elemana ihtiyaç duymaktadırlar. Kalifiye iş gücü iyi bir insan kaynakları yönetimi ile başarılabilir. Limanların insan kaynakları yönetimlerini doğru bir şekilde yapması doğru adayların seçilmesini ve seçilen bu adayların liman servis ve operasyonları için doğru bir şekilde eğitilmelerini sağlamaktadır. İş analizi uygun bir işe alım sürecinin anahtarıdır. Limanlar personel ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları en doğru şekilde karşılamak için sürekli olarak iş analizi uygulamaları gerçekleştirmelidir. Liman ve iş analizi ile ilgili literatür tarandığında limanlar üzerine iş analizi uygulamasına rastlanmamıştır. Bu durum, konu hakkında bir boşluk olduğunu ortaya koymuş ve çalışmanın ana motivasyon kaynağı olmuştur. İşe alım sürecinin ana kaynaklarından biri olan iş tanımları iş niteliklerini içeren iş analizinin esas ürünleridir. Çalışmanın amacı seçilmiş konteyner limanları üzerine iş analizi anket yöntemi ile bir iş analizi uygulaması gerçekleştirerek liman ofis personelinin iş tanımlarını elde etmektir. Çalışmanın olmazsa olmazlarını ve araştırma yöntemini belirlemek için detaylı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu ön çalışma ile kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve iş analizi anket yöntemi araştırma yöntemi olarak belirlenmiştir. Veriler liman ofis personeli üzerine uygulanan iş analizi anketi ile elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları 3 ayrı limandan 19 ayrı pozisyonun iş tanımları ve iş gereklerini ayrıca 3 ayrı pozisyon için hazır ve türetilmiş formların karşılaştırmalarını içermektedir. Çalışma sonuçlarından görüldüğü üzere; personel tarafından yürütülen görevlerin farkında olmak, yetkilerin dağılımlarını uygun bir şekilde yapmak, gerekli koordinasyon ve çalışma koşullarını belirlemek, personelin sahip olması gereken temel bilgi, beceri ve yetenekleri belirlemek ve iş sırasında karşılaşılacak risk, hata ve rahatsızlıkları netleştirmek için iş analizi limanlar için çok önemlidir. Tüm bu değişkenleri belirlemek ve netleştirmek işe alım sürecinde limana yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Constantly increasing global trade volumes increase the importance of maritime transportation day by day. A considerable amount of world trade is carried out through maritime transportation. Ports can be counted as the hubs, nodal point or gateways of the maritime transportation. Such profound positioning reveals the importance of ports clearly. Human resources are vital for the port industry. Port labour should be respectably qualified due to the crucial responsibilities for port sustainability, tremendously expensive equipment and vehicles, and tons of cargoes. This situation requires appropriate planning and execution of human resources able to operate and manage a constantly changing and challenging port environment. To give qualified and continuous services to their customers, ports have to have qualified and adequate personnel who can handle these operations and processes effectively and efficiently. Having qualified labor can be achieved with the help of a good human resources management. When ports manage their human resources adequately that brings selecting right recruits and educating and training them in a manner required for effective and efficient port operations. Job analysis is the key to a proper recruitment process. Ports should constantly perform job analysis to determine their labour requirements and to employ most proper and qualified personnel to fulfill these needs. A thorough literature review reveals that no study directly involving job analysis in port recruitment process which raises a need on this concept and it has become the primary motivation for the study. Job descriptions are the principal products of job analysis including job specifications, which are essential references for the recruitment process of the organizations. The objective of this study is to generate job descriptions for the office personnel that work in container ports by conducting a job analysis through selected container ports via job analysis questionnaire method. The literature review was examined to specify research method and the musts of this study. A conceptual model was generated through the information collected from this preliminary work and it was determined to use the“job analysis questionnaire method”. Data was obtained from the job analysis conducted through port office personnel. The analysis involved job descriptions and job specifications of the 19 positions from three different container ports and the comparison of the three preconditioned job descriptions with generated ones. It is seen that performing job analysis is vital for ports in order; to be aware of the tasks to be performed by the job holders, make a proper distribution of authorities, determine required coordination and working conditions, specify basic skills, knowledge and abilities that the job holders should have and clarify the risks, mistakes and disturbances can be encountered during the work. Determining and clarifying all these variables could help the ports in their recruitment processes.