Büyükşehir belediye sisteminin kırsal alanlar üzerindeki etkisi: Ödemiş örneği
The effect of metropolitan system on rural areas: Ödemiş case
- Tez No: 441536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediyesi, 6360 Sayılı Kanun, Muhtar, Yerel Katılım, Local Goverments, Metropolitan Municipality, Law No.6360, Headman, Local Participation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bir yerel yönetim birimi olan büyükşehir belediyelerinin kentsel ve kırsal alanlardaki rolü, bu tezde incelenen en önemli konudur. Ancak, konuya yalnızca büyükşehir belediyelerinin kırsal alanlar ile olan ilişkisi yönüyle yaklaşılmamış, aynı zamanda yerel yönetimlerin tarihsel gelişimiyle birlikte büyükşehir olgusu geniş bir biçimde incelenmiştir. Kentleşmenin doğuşu ve günümüze dek hız kazanması, küçük yerleşme yerlerinin çeşitli özellikleri nedeniyle genişlemeleri ve ekonomik, sosyal ve demografik yoğunluk kazanmaları, metropoliten alanları ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu süreçte pek çok farklı metropoliten alan yönetim modeli geliştirilmiştir. Bu modeller de ülkelerin sahip oldukları siyasi yapılarına ve yönetim geleneklerine göre birbirinden farklı şekilde uygulama alanı bulmuştur. Bu tez çalışmasının amacı; Türkiye'deki büyükşehir modelinin tarihsel gelişimini inceleyerek, bugünkü yapıda büyükşehir belediye sistemine dahil olan kırsal alanlardaki hemşerilerin, bu sistem içerisinde yaşadıkları ekonomik, idari ve sosyal sorun alanlarını tespit etmektir. Araştırma sonunda temel sorunlar belirlenerek, bu sorunlara karşı çözüm ve yönetim modeli önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As an local government unit, metropolitan municipalities' role in fields of urban and rural areas is the most important subject studied in this thesis; however, not only approached through the way of metropolitan municipalities's relationship with rural areas, but also studied metropolitan fact with historical development of local administrations. The rise of urbanization and its's development, due to the various features; enlargement of small residental areas, and intensity in economic, social and demographic ways have impacted on the growth of metropolitn areas. In this process, plenty of different metropolitan administration models have been developed. These models have been applied according to their political structure and administration customs. Purpose of this thesis is; analyzing historical development of metropolitan model in Turkey, to determine economic, administrative, and social problems of the townsmen living in rural areas thatis included to metroplitan municipality sytem. At the end of the research, by determining main problems, solutions and alternative administration suggestions are proposed.