Yabancı turistlerin Türkiye marka imajı ve Türk imajı hakkındaki algısı: Sabiha Gökçen Havalimanı örneği
Perception about the foreign tourists Turkey brand image and Turkish image: An example of Sabiha Gökçen Airport
- Tez No: 441537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM COŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Marka, İmaj, Ulus İmajı, Ülke Markası, Ülke Marka İmajı, Brand, Image, Nation Image, Country Brand, Country Brand Image
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Turizmin, ekonomiye olumlu katkıları sebebi ile, önemini kavramış ülkeler turizm endüstrisinin gelişiminin ülke ve ulus markalaşması ile imaj yönetiminden geçtiğini anlamışlardır. Bundan dolayı bu ülkeler, ürün ve hizmetlerde olduğu gibi markalaşma yoluna giderek, marka imajları için çalışmalar yapmaktadır. Türkiye'nin ülke markalaşması kavramı ile 2000'li yıllarda tanışmış olması ve bunda dolayı imaj ve marka çalışmalarına geç başlaması, turizmde istenilen düzeyde olamayışımızın bir nedeni olarak görülebilir. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde ülke imajının sektörel etkileri üzerinde durulmuştur. Bir ülke ve ulus hakkında yerleşmiş imajı değiştirmek çok zordur. Ancak turizm bu değişikliği sağlayabilecek en önemli ve faydalı araçların başında gelmektedir. Bu araştırma ile turizm faaliyetinden sonraki ülke imajının ne olduğunun incelenmesi hedeflenmiştir. Bunun için İstanbul'da yabancı turistler üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Anket sorularının analizinde SPSS programından yararlanmakla beraber, açık uçlu sorunun analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bir ülke hakkındaki imajın oluşmasında, o ülkenin tarihi, toplumu, sanayisi, politikaları ve kültürel özellikleri gibi birçok değişken rol oynamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin sahip olduğu marka imajının ülkeyi daha önce ziyaret etmeyen turistlerde olumsuz olarak algılandığı, Türkiye'yi ziyaret etmiş turistlerde ise olumlu olarak algılandığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre olumsuz olarak görülen durumlar arasında temizlik, politika ve yönetim, güvenlik ve çevre sorunları ön plana çıkmaktadır. Olumlu açıdan algılanan başlıca durumlar ise turistik çekiciliklerdeki zenginlikler, mutfak kültürü ve Türk insanının sıcak ve konuksever yapısıdır.
Özet (Çeviri)
The countries which are affected badly by the economic crisis have understood the importance of the tourism and grasped that the development of tourism industry is through the country and national branding and image management. Therefore, the countries just like products and services conducted branding images for branding. We can identify that since national branding concept of Turkey was started in 2000's, the image and branding works have commenced late, and we are not at the position as we have intended. When we review the literature studies, such studies put emphasize on the sectoral effect of the image. In a different perspective, this study focuses on the next image after the tourism activity and conducts a survey study to foreigners in Sabiha Gökçen Airport. The objective of the research is to identify the image created after the tourism activity and/or after meeting a Turk. It is very hard to change the existing image. Tourism can achieve this change. The variables such as history, social, industrial, political and cultural variables play a role in the creation of the image about the country. The reason why the brand image of Turkey is positive according to the study on contrary to the literature is that the most of the participants of the survey have visited Turkey or met a Turk before. According to the results of the surveys, the perception of cleanliness is one of the ongoing issues that are seen negatively. However, the concept of democratization is another negative perception. Even though Turkey is considered as a modern country, it continues to be perceived as exotic that is attributed to the oriental east image. Tourist has a conscious and follows the world agenda. As a result, while Turkish cuisine and hospitality of Turkish people are regarded as positive, cleanliness, negative news, violation of women rights and political issues were considered as negative according to the responses given to the open-ended questions.