Perakendecilik sektöründe sürdürülebilir tedarik zinciri uygulaması: Bir örnek olay çalışması
The application of sustainable supply chain management (SSCM) in retailing sector: A case study
- Tez No: 441539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir TZY, Tekstil-Hazır giyim perakendeciliği, M&S, Retailing, Sustainability, Sustainable Supply Chain Management, Textile-Apparel Retailing, M&S
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sürdürülebilirlik anlayışı, dünyamızı daha yaşanılabilir kılmakta, tedarik zincirlerinin de bu anlayış ile yönetimi sosyoekonomik ve çevresel açıdan her geçen gün önem kazanmaktadır. Araştırmanın temel amacı, tekstil ve hazır giyim alanında perakendeci olarak faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını aşamaları ile ortaya koymak ve bu veriler ışığında kritik başarı faktörlerini belirlemektir. İlgili faktörlerin belirlenmesi sayesinde, zincir üyelerinin operasyonel etkinliğini artıracak kurallar ile belirsizlik ortadan kaldırılmış olacaktır. Araştırma, hem lojistik operasyonların sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi anlayışı ile nasıl yürütüleceğini ortaya koyması, hem de sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi olgusunu perakendecilik odaklı bir anlayışla buluşturması bakımından önemlidir. Bu çalışmada 1884 yılından beri faaliyette olan M&S işletmesi örnek olay yöntemi ile firmanın sosyal sorumluluk raporları gibi dokümanların karşılaştırmalı incelemesi, gözlem ve derinlemesine görüşme nitel araştırma teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışma ile akademik açıdan TZY disiplini içerisine sürdürülebilirlik kavramının entegre edilmesi konusunda, özellikle ülkemizde farkındalığın sağlanması ile ileride yapılacak çalışmalara örnek olunması, sektör temsilcilerine; zincir yönetimi hakkında güncel sorunlara paralel çözüm önerilerinin sunulması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability makes our world more a livable place and management of supply chains under this conception is gaining importance in terms of socio-economic life and environment, day by day. The main purpose of this research is to present sustainable supply chain management practices of companies operating as retailer in the in textile and ready-wear sector with its phases and to determine key success factors in the light of those data. Due to the fact that related factors are determined, the uncertainty would be removed with the rules which increase operational effectiveness of chain members. The research has an importance, because it both presents how operations are conducted with the perspective of sustainable supply chain management and connects the concept of supply chain management with a retail-oriented percept. In this study the M&S firm, operating since 1884, is analyzed with a case study method by using qualitative research techniques such as comparative examination of firm's documents, its social responsibility reports and in depth interview. With this work, it is planned to set a precedent -academically- to the future's work about integrating the sustainability concept to the SCM discipline, by raising awareness especially in Turkey, and to propose parallel solutions to current problems about chain management for representatives of this sector.