Müzelerde artırılmış gerçeklik uygulamaları: Sakıp Sabancı müzesi örneği
The augmented reality applications in museums: A case study at Sakıp Sabancı museum
  1. Tez No: 441538
  2. Yazar: HANDAN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Turizm, Museology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Teknoloji, Müze, Turizm ve Müzeler, Augmented Reality, Technology, Museum, Tourism and Museums
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde, bilgi teknolojileri insan hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kültür turizmi kapsamında önemli bir turistik çekim öğesi olarak kabul edilen müzelerin, varlıklarını sürdürebilmeleri açısından çağın gereklerine ve gelişen teknolojiye uygun olarak ziyaretçileri ile etkileşim ve iletişim içinde olmaları gerekmektedir. Güncel bir teknoloji olan Artırılmış Gerçeklik (AG), müzecilikte potansiyel kullanım alanına sahip olup, dünyada birçok müzede farklı formatlarda kullanılmaktadır. Bu araştırmada, Sakıp Sabancı Müzesi'nde örnek olay (durum) çalışması yapılarak müzelerde kullanılan AG uygulamalarının faydaları ve Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki mevcut AG uygulamalarının müze ziyaretçileri tarafından nasıl değerlendirildiği ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada bu amaçla, müze ziyaretçilerinin AG uygulamalarıyla ilgili yaklaşımları betimsel analiz yöntemiyle saptanmış ve değerlendirmiştir. Araştırmanın soru formu literatür taraması yapılarak ve uzman görüşü alınarak oluşturulmuştur. Sakıp Sabancı Müzesi 19 müze ziyaretçisi ile yapılan yüz yüze görüşmelerin içerikleri derlenerek analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, görüşme yapılan ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun AG kavramı ile ilgili bilgi sahibi olmadıkları, AG'nin farklı uygulama alanları ve müze uygulamaları ile daha önce karşılaşmadıkları ortaya çıkmıştır. Ancak, Sakıp Sabancı Müzesi AG uygulamalarının kullanıldığı Atlı Köşk ziyaretleri sonrasında, AG uygulamalarını faydalı ve diğer müzelerde de kullanılması gereken bir uygulama olarak gördüklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, information technologies take an important place in the lives of individuals. Therefore, museums as indispensable touristic attraction centers in the scope of cultural tourism should be involved in an interaction and communication with their visitors in order to be sustainable in accordance with the necessities of the time and improving technology. Augmented Reality (AR) as a current technology has a potential use for museology and it is used in different formats by many museums in the world. In this study, a case study in Sakıp Sabancı Museum has been carried out in order to determine the benefits of AR applications and reveal the evaluations of visitors about current AR applications in Sakıp Sabancı Museum. In accordance with this purpose, museum visitors' approaches to AR applications have been identified and evaluated with the help of descriptive analysis in the study. Firstly a literature review has been held and interview questions have been formed after a expert review. Then, interviews with the 19 museum visitors have been performed. All the records from interviews are compiled and analyzed and finally findings were revealed. Based on the results, it is figured out that the majority of museum visitors don't have knowledge about AR and have never previously encountered with different AR applications included museum practices. However, following their visit to Atlı Köşk section of Sakıp Sabancı Museum in which AR applications were practiced, participants founded AR applications to be useful and something to be performed in other museums too.