Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar
The compensation due to protection measures and the problems arising in practice
- Tez No: 441542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Koruma Tedbirleri, Haksız, Hukuka Aykırı, Tazminat, Protection Measures, Unfair, Unlawful, Compensation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ceza muhakemesi hukukunda asıl amaç maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaca yönelik olarak ihtiyaç duyulduğunda koruma tedbirlerine başvurulmaktadır. Koruma tedbirleri ile bireyin temel hak ve özgürlükleri geçici olarak sınırlandırılmaktadır. Bu sınırlama Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve CMK ile diğer kanunlarda yer alan koşullara göre yapılmaktadır. Sınırlamanın hukuka aykırı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda veya yargılama sonunda verilen karar ile koruma tedbiri haksız veya hukuka aykırı hale gelmektedir. Yüksek lisans tezi çalışmamız 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 141 ila 144'üncü maddeleri arasında düzenlenen tazminat kurumunu ve uygulamadan kaynaklanan sorunları konu almaktadır. Bu kapsamda suç soruşturması veya kovuşturması sırasında arama, elkoyma, yakalama, gözaltı ve tutuklama koruma tedbirlerinin haksız veya hukuka aykırı olarak uygulandığı bir takım durumlarda zarara uğrayan kişiler, devlet aleyhine ağır ceza mahkemesinde tazminat davası açabilmektedir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde koruma tedbirleri nedeniyle tazminata ilişkin tarihsel süreç içerisinde yapılan düzenlemeler yer almaktadır. İkinci bölümde tazminat uygulamasının kapsamı, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat nedenleri, tazminat hakkına engel olan haller ile tazminatın geri alınması konuları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise başvuru, yargılama ve rücu konuları açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The essential purpose in the criminal prosedure law is reach absolute reality. For this purpose, the protection measures are applied when needed. The fundamental rights and freedoms of the individual is limited temporary by the protection measures. This limitation is performed according to the conditions in Constitution, European Convention on Human Rights, Criminal Procedure Code and the other codes. As a result of these contradictory situation, the protection measures become unfair and unlawful. In this study of master thesis, the subject is the compensation due to protection measures according to Criminal Procedure Code number 5271 and the problems arising in practice. During the investigation or prosecution, unfair and unlawful seize, custody, arrest, search and confiscation in cases listed in the code are reasons for compensation. The person can bring an action for damages against State in high criminal court, if it suffer from unfair and unlawful protection measures. This study consists of three sections. In the first section, legal texts in the historical process for compensation due to protection measures are included. In the second section, the scope of application of the compensation, the reasons for compensation due to conservation measures, the reasons hindering the right to compensation and the reasons for the wirhdrawal of compensation are discussed. In the last section the application, the prosedure and the recourse issues.