6356 sayılı kanun bakımından işçi kuruluşu yöneticiliğinin güvencesi
Terms of the law 6356 trade union officials security
- Tez No: 441543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİ ÖKTEM SONGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sendika Özgürlüğü, Sendika Yöneticisi, Sendika Yöneticiliğinin Güvencesi, Freedom of Union, Union Officials, Union Officials' Security
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Sendika özgürlüğü ve hakkı, bugün yalnızca ulusal düzenlemelere konu olmayıp uluslararası hukukta da önemli bir yere sahiptir. Sendika özgürlüğü hakkı temel bir insan hakkı olarak değerlendirilmekte, demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak kabul edilmekte ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmaktadır. Bu yüzden sendika özgürlünün korunması ayrı bir önem arz eder. Sendika yöneticilerinin güvencesi de sendika özgürlüğünün korunmasının yollarından biridir.“6356 sayılı Kanuna Göre İşçi Kuruluşu Yöneticiliğinin Güvencesi”başlıklı çalışmamamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm olan“Sendika Özgürlüğü Kavramı”nda sendikalaşma süreci, sendikanın tanımı ve unsurları, sendika özgürlüğü incelenmiştir. İkinci bölümde sendikal güvenceler, sendika yöneticiliği kavramı, sendika yöneticiliğinin şartları, sendika organları ve 6356 sayılı Kanunun getirdiği güvence sistemine yer verilmiştir. Son bölümde ise güvencenin sonuçları ele alınmıştır. En sonunda da kıdem tazminatı değerlendirilmiştir. Konular daha iyi anlaşılabilmesi için eski düzenlemeler ve Yargıtay kararlarıyla birlikte incelenmiştir. Ayrıca 4688 sayılı Kanunda kamu görevlileri için getirilen güvence sisteminden de bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade union freedom and right is not only subject to national regulations, but also has an importance place in the international platform. It is considered as a basic human right. Trade union freedom is accepted as an indispensible part of democratization and protected by international treaties. So it is important to protect the union freedom. The guarantee of trade union officials is one way of protecting trade union freedom. Our thesis titled“Terms Of The Law 6356 Trade Union Officials' Security”consists of three main sections. In the first section titled“The Meaning Of Union Freedom”, basic concepts such as unionization, the meaning and elements of trade union, freedom of union have been analyzed. In the second section, unionist guarantees, unions' organs, trade union officials', the term of union official have been analyzed, the guarantee of union official adopted with the Code No 6356 have been examined. In the last section, the results of guarantee have been handled. At the end, severance pay is considered. In order to understand the issues better, the subjects were analyzed with previous rules and Supreme Courts decisions. Also the government officials' security system has been discussed, which take place in Code No 4688.