Bir gıda işletmesinde süreç yönetimi ve süreç iyileştirmesi üzerine bir uygulama
An application of business process management and improvement techniques on a food company
  1. Tez No: 441544
  2. Yazar: DOĞU KAYIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç Yönetimi, Süreç İyileştirme, Süreç İyileştirme Teknikleri, Process, Process Management, Process Improvement, Process Improvement Techniques
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sürekli bir değişimin ve gelişimin mevcut olduğu günümüzde, işletmeler bu değişim ile aynı doğrultuda kendilerini geliştirmek, yeniliklere açık olmak ve bu düzene ayak uydurmak durumundadırlar. İşletmelerin önceliği müşteri istek ve beklentilerini anlamak ve buna göre ürün ve hizmetlerini şekillendirmektir. Rekabet koşullarının artması ile müşterileri beklentileri de değişmektedir buna karşı işletmeler sürekli kendilerini yenileyerek piyasada ayakta kalabilirler. Süreç yönetiminin gerekliliği bu noktada ortaya çıkmaktadır. Süreç yönetimi ile değişiklik gösteren koşullara hızlı şekilde uyum sağlamak, rekabette kalıcı olmak, müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek, üretim ve ürüne değer katmak, sektörde uzun yıllar faaliyet gösterebilmek gibi hedefler başarılmış olur. Bu çalışmada süreç yönetimi ve süreç iyileştirme teknikleri hakkında detaylı şekilde bilgi verilmiştir. Dünyada gıda sektörü, ülkemizde gıda sektörü ve baharat üretim sektörü de incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede süreç yönetimi uygulaması ve süreç iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmada süreçlerin belirlenmesi, süreç ile ilgili verilerin ölçülmesi, süreç yönetiminin uygulanması, yapılan uygulamaların izlenmesi ve süreç iyileştirme teknikleri ile süreç içindeki faaliyetlerin iyileştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays domination of continuous change and improvement, forces businesses to improve themselves and be aware of the new world order in order to keep up with the time. Priority of businesses is to develop their products and services according to its customer's demands and expectations. To sustain its operations businesses have to replenish themselves in the open market due to the changes in customer expectations. The necessity of process management springs at that time. It provides rapid adaptation to changing circumstances, maintain its position in the open market, accurate satisfaction level of customer needs, productivity, added value and long lasting operability. This paper mentions process management and its techniques in detail. Food and spice production industry over the world as well as our country, examined. In light of these information, process management and process improvement techniques applied on a company which operates in food industry. The main objectives of this application are; identification of processes, relevant data analysis, implementation of process management, observation of applications and to improve the operations with the help of process improvement techniques.