Croatia's accession to the EU: An assessment of the EU conditionality and the membership process
Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne giriş süreci: Avrupa Birliği'nin koşulsallığının ve üyelik sürecinın değerlendirilmesi
  1. Tez No: 441556
  2. Yazar: MAJA BASTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEVKET OVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hırvatistan, Avrupa Birliği, Giriş Süreci, Avrupalılaşma, Avrupa Birliğine karşı olma, Reformlar, Müzakere, Demokratikleşme, Croatia, European Union, Accession Process, Europeanization, Euroscepticism, Reforms, Negotiations, Democratization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hırvatistan'ın tarihi oldukça karışıktır. Yüzyıllarca özgürlüğe kavuşamamıştır, fakat diğer devlet oluşturmalara dahildi. Sonunda özgürlüğe kavuşunca, Hirvatistan Cumhur Başkanı Tuđman'ın tecrit politikasıyla karşılaşmıştır. Tuđman öldükten sonra Hırvatistan Avrupa ve Avrupa Birliği ile bağ kurmaya başlamıştır. Bu tezde Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne giriş süreci değerlendirilmiştir. Hırvatistan'ın giriş süreci, diğer Avrupa Birliği'nin üyelerine kıyaslanınca, daha zordu çünkü kısa bir süre içinde Avrupalılaştırılma ve demokratikleşme sürecini tamamlayıp Avrupa Birliği'nin koşullarını yerine getirmek gerekiyordu. Bu tezde Avrupa Birliği'nin koşulsallığı ve müzakere süreci incelenmiştir. Ayrıca, Hırvatistan'ın üye olduktan sonrasındaki ilerleme ve şu anki siyasi olayları gösterilmiştir. Avrupa Birliği'ne karşı olan teoriler analiz edilip Hırvatistan örneğine uygulanmıştır. Yapılan en önemli reformlar da söz edilmiştir – kamu yönetimi, emeklik, sağlık ve eğitim reformları. Sonuç olarak, şu anki Hirvatistan'ın Avrupa Birliği ile ilişkileri ve üyelikten gördüğü faydalar söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Croatia is country with the very complex history. For a long period of time it was not independent, but included into some other state entities. When it finally became independent, Croatia faced with the politics of isolationism of president Tuđman. After his death, Croatia started to build relationship with Europe and the European Union. In this thesis, Croatia's accession to the European Union will be assessed. Croatia's path was a little bit harder than other accession state's path because in a short period of time it had to pass through the process of democratization, Europeanization and to fulfil all requirements in order to become an EU member. In this thesis, European Union's conditionality, and process of negotiating and implementing the acquis communautaire is analysed. In addition, the thesis analyses Croatia's progress after becoming a member and current political events. Also, the theory of Euroscepticism is analysed and applied on Croatia's case. Some of the main reforms which have been done are discussed – public administration, pension, healthcare and education reforms. As conclusion, current European Union-Croatia relations and how Croatia benefited from the accession are analysed.