Turistlerin aldatılmaya yönelik algısı: İstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
Tourists' perception toward deception: A comparative study on domestic and foreign tourists visiting İstanbul
- Tez No: 441561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Aldatma, Etik, Kandırma, Tüketici Davranışı, Algı, Deception, Ethics, Misleading, Consumer Behaviour, Perception
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Turizm sektörü; konaklama işletmelerinden yiyecek içecek işletmelerine, ulaştırma hizmetlerinden acenteciliğe pek çok iş kolunu barındıran yapısıyla dev bir ekonomik faaliyetler bütünü olarak görülmektedir. Diğer taraftan, turizmin yadsınamayacak en önemli özelliklerinden biri de kültürlerarası etkileşimin en yoğun şekilde yaşandığı alanlardan biri olmasıdır. Turizmin temel öğesi olan turistlerin, gerçekleştirdikleri seyahatlerde yaşayabileceği olumsuzluklar, ekonomik kayıpların yanı sıra, kültürel etkileşimin yara alması açısından da son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonlarından biri olan İstanbul'u ziyaret eden yabancı ve yerli turistlerin, turistik faaliyetlerden kaynaklı aldatıcı uygulamaları nasıl algıladığı ve her iki grubun algıları arasındaki farkı tespit etmektir. Bu amaçla, İstanbul'un en önemli turistik alanlarından olan Tarihi Yarımada'da, hem yabancı hem de yerli turistlerle mülakatlar gerçekleştirilmiş ve ilgili mülakatlar içerik analizine tabi tutularak bulgular elde edilmiştir. Bulgular sonucunda, hem yabancı hem de yerli turistlerde, turistik ürün ve hizmetle temaslarında ortaya çıkan ilişkilerde, gerek işletmeler gerekse çeşitli hizmet çalışanlarıyla yaşanan, pek çok aldatıcı etkileşimin izine rastlanmıştır. Yerli turistlerin de pek çok aldatıcı faaliyete maruz kaldığına dair algıları olsa da, karşılaştırmalı analizlerin sonucu, yabancı turistlerin, çok daha büyük problemler yaşadığı yönündedir. Turistlerin aldatıcı faaliyetleri algısında en çok bahsedilen konular, aşırı fiyatlama, taksicilerin gerçekleştirdiği etik dışı ve aldatıcı hareketler, hanutçuluk faaliyetleri ve çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen dolandırıcılık, tehdit ve alıkoyma gibi suça varan girişimler olmuştur.
Özet (Çeviri)
Including accommodation, food and transportation businesses, and agencies, tourism sector is seen as a huge complement of activities. On the other hand, one of the most important features of tourism that cannot be ignored is that it involves a deep cross-cultural interaction. Bad experiences that tourists, who are the main element of tourism, may have during their travels are crucial in terms of the integrity of cross-cultural interactions, as well as economical losses. The purpose of this research is to determine how domestic and foreign tourists in Istanbul, one of the most important touristic destinations of Turkey, perceive deceiving actions causing from touristic activities, and the differences of perceptions of the two groups. In accordance with this purpose, both domestic and foreign tourists have been interviewed in the Historical Peninsula, and findings were made from such interviews through a content analysis. These findings point out many deceiving interactions between both domestic and foreign tourists, and businesses as well as several service employees, arising from contacts with touristic goods and services providers. Despite the fact that domestic tourists believe that they've been subject to lots of deceiving actions, results of the comparative analysis suggest that foreign tourists face with a lot bigger problems. Most frequently mentioned subjects about tourists' perception of deceiving actions are over-pricing, unethical and deceiving actions by taxi drivers, harassments of shopkeepers towards tourists, and fraud, threatening and retention through various methods, which could be considered as crime.