Bilgi yönetiminin lojistik değere etkisi: Uluslararası karayolu taşımacılığı işletmelerine yönelik bir araştırma
The effect of knowledge management on logistics value: A research on international road transportation businesses
- Tez No: 441560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Değer, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı, Bilgi Yönetimi, Örtük ve Açık Bilgi, İşbirliği ve Ortaklaşa Rekabet, Logistic Value, International Roadway Transportion, Knowledge Management, Tacit and Explicit Knowledge, Cooperation and Co-opetition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Yirminci yüzyılın iş dünyasında ticari hayatı en iyi ifade eden sözcük hiç şüphesiz rekabettir. Küreselleşmenin iş dünyasındaki fiziksel sınırları ortadan kaldırmaya başlamasıyla ticari hayatta rekabet farklı bir boyuta taşınmıştır. Rekabet edebilmek için bilgiye sahip olmak, onu geliştirmek ve işletmenin yaşayan ve ayrılmaz bir parçası haline getirmek gerekmektedir. Yirmibirinci yüzyılın hızla değişen ve gelişen toplum yapısında ihtiyaçlara cevap verebilecek örgüt yapılarının kurulması ve devam ettirilmesi ancak bilgi yönetimi kabiliyetine sahip örgütler tarafından gerçekleştirilmektedir. Standartlar oluşturarak uluslararası kabul görmek isteyen işletmeler bilgi yönetimini bir kültür olarak özümsemek zorundadır. Kara kaplı defter diye tabir edilen defter kayıtları yerini bilgisayarda depolanan arşiv kayıtlarına bırakmıştır. Bunun bir sonucu olarak bireyin örtük düzeydeki bilgi birikimini zaman zaman doğrulayarak geliştirmesine imkan veren sistemlere ihtiyaç vardır. Zira, elektronik olarak arşivlenen salt faaliyet bilgileri rutin kontrol işlemleri için kullanılmaktan öteye gidememektedir. Bunun için örtük ve açık bilginin birbirini destekleyeceği iş modelleri kurulması gereklidir. Yanlış edinilen örtük bilgiler hatalı açık bilgilerin oluşmasına ve bu da bir döngü halinde yanlışın tekrar etmesine sebep olacaktır. Bilgi yönetimi, süreçleri sorgulayan yapısı ve sürekli gelişim sağlanmasına imkan vermesi sebebiyle salt bilgisayar kayıtlarının ötesindedir. Örneğin bir elleçleme operasyonunun planlanmasında sadece deneyimlerden yola çıkılarak adım atılması muhtemel hataların devam ettirilmesine neden olur. Ancak otomasyona dayalı bir planlama yapılması halinde hem olası örtük bilgi yanlışlarının hem de salt açık bilginin kurgulanmasından doğacak olan hataların önüne geçilecektir. Bilgi yönetiminin hataların tespitinde kolaylık sağlaması işletmelerde lojistik değer oluşturacak olan örgütsel etkinlik ve etkililiğe olumlu yansıyacaktır. Türkiye'de de içerisinde inşaat, madencilik, taşımacılık ve ulaştırma hizmetleri gibi çok sayıda sektörün ve aynı zamanda yerel ve genel yönetim idareleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarının yer aldığı çok sayıda birimin faaliyetleri bilgi yönetimine dayalı olarak yürütülmektedir. Taşımacılık hizmetleri alanında özellikle denizyolu ve havayolu taşımacılığı alanlarında bilgi yönetimine dayalı işletmecilik anlayışı hakimdir. Ülkemiz Avrupa'nın en büyük karayolu taşımacılığı filosuna sahip olması sebebiyle pazarda ciddi bir role sahiptir. Bu muazzam filonun çoğunlukla parçalar halinde küçük işletmelerin sevk ve idaresinde olması, sektörün dağınık bir yapıda hareket etmesine sebep olmaktadır. Bu durum uluslararası karayolu taşımacılığındaki bilgi yönetim faaliyetleri konusunda merak uyandırmaktadır. Bu çalışmada ulaştırma sistemleri içinde kapıdan kapıya hizmet anlayışının yadsınamaz bir parçası olan uluslararası karayolu taşımacılığı sektörü yöneticilerinin lojistik değer sağlamaya yönelik bilgi yönetimi algılarının delphi yöntemiyle tespit edilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca araştırma bu işletmelerin nasıl bir örtük ve açık bilgi ilişkisi kurduklarının tespit edilmesi için sektör mensubu iki işletmede gerçekleştirilen nitel durum (vaka) çalışmasıyla desteklenmiştir. Örtük ve açık bilginin dönüşümüyle ilgili bilgi yönetim faaliyetlerinin lojistik değere etkisinin aktarılması çalışmanın sonucunu oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre bilginin geliştirilmesinde işletme içi ve dışında ortak bir dil kullanımı önem teşkil etmektedir. Ortak bir dil oluşturulması için kontrollü bir karar mekanizmasının kurulması gerekmektedir. Kontrollü karar mekanizmasının oluşturulması insiyatif kullanımını ortadan kaldırmaktadır. Böylece belirsiz eylemler oluşması önlenir. Ayrıca bu çalışma ile bilgi yönetminin belirsizlikleri azaltması sayesinde örgütsel etkinlik ve etkililikten ibaret olan lojistik değere uzun vadede katkılar sağladığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the Business World of Twentieth Century“competition”is the word that best describes commercial life without any doubt. With the beginning of globalization to abolish the boundries of business world the competition in the commercial life has been shifted to a different dimension. To compete it is crucial to have knowledge, develop it and turn it into a living and inseperable part of the business. In the rapidly changing and developing society structure of the 21st. Century, establishing and maintaining organizational structures that can meet the needs could be fulfilled only by the organizations which have the ability of knowledge management. The organizations that seek to get recognised by constituting standards must internalise the knowledge management as a culture. The“book records”has yielded to the“computer archives”. This shift is made it imperative that certain systems get developed enabling to improve refresh and sustain the knowledge of individuals. This need is attributed to the fact that the absolute activity information archived electronicly can not go beyond utilizing the routine controls of the knowledge recorded. Therefore the establishment of business models in which tacit and explicit knowledge can support eachother is essential. Some wrongly gathered tacit knowledge leads to incorrect explicit knowledge causing the loop of the mistake. Knowledge management processes are beyond the computer records with its interrogative and constantly improving structure. For instance, in planning of a handling operation basing the initiating steps only on certain past experiences is most likely to lead to the repetition of the possible mistakes. On the other hand, however, making a plan based on automation can preclude both tacit knowledge errors and the mistakes that arised from the fictionalisation of the explicit knowledge can precluded. The help of knowledge management in easing the determination of the mistakes will be reflected with a positive manner through organizational effectiveness and efficiency which creates logictics value. In Turkey the operations of several sectors such as; mining, transpotation, and public enterprises are conducted through and based on knowlege management. Knowledge management based managership approach is prevalent in the transportation services especially seaway and airway transportation. Turkey has a serious role in the market by having the biggest roadway transportation fleet of the Europe. This enormous fleet, howevet, is shared by lots of companies and this situation causes the dispersed movement of the sector. This situation arouses a curiosity about the knowledge management activities in the international roadway transportation. The study aims to determine the perceptions of the international roadway transportation sector managers of the knowledge management that provides logistic value through a delphi method And it is supported with case studies that conducted through two companies clarifing how these companies establish the relation between tacid and explicit knowledge. The transfer of the effect of knowledge management activities related with the transformation of tacid and explicit knowledge on logistic value constitutes the result of the study. According to the findings of the study unifying the language for in and out of the business have importance in the development of the knowledge. For unifiying the language it is essential to constitute a decision mechanism. Constituting a decision mechanism annihilate to take initiative. In this way uncertain actions are avoided. Also this study reveals that knowledge management provides contributions in the long term on logistic value which contains organizational efficiency and effectiveness owing to minimizing of the uncertainties