Ulusal siyasete askeri dâhil oluşlar ve demokrasi beklentilerinin medya analizi: Gana ve Türkiye örneklerinin karşılaştırmalı incelenmesi
Media analysis of military involvement in national politics and of the prospects for democracy: Ghana and Turkey in comparative perspectives
- Tez No: 441562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri Darbe, Müdahale, Siyasi Güç, Demokrasi, Medya Analizi, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, Gana, Türkiye, ABD, Military Coup, Intervention, Political Power, Democracy, Media Analysis, Critical Discourse Analysis, Ghana, Turkey, USA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tez çalışması gerek Gana'da gerekse Türkiye'de 1960 ile 1980 yılları arasında meydana gelen darbelere, demokrasilere ve bu darbelerin sonuçlarına ilişkin terminoloji ve kavramları inceler, karşılaştırır ve eleştirel bir şekilde irdeler ve de siyasi güç ve iktidarın meşrulaştırılması ve gayri-meşrulaştırılması kavramlarını anlamaya yönelik söylem çözümlemesi yapar. Bu yirmi yıllık dönem içerisinde, Gana ve Türkiye'de toplam sekiz askeri darbe gerçekleşmiştir. Gana'da 1966 ile 1981 yılları arasında beş farklı askeri darbe yaşanırken, Türkiye'de 1960 ile 1980 yılları arasında üç askeri darbe meydana gelmiştir. Bu çalışmada Teun A. Van Dijk'in eleştirel söylem çözümlemesi ve tarih yazımı kullanılarak, söz konusu darbelere yol açan olayların tarihsel geçmişi, darbelerin ne zaman yapıldığı, niye yapılmasına gerek duyulduğu ve her iki ülkedeki demokratikleşme süreçleri üzerindeki sonuçları kaydedilmektedir. Bu amaç doğrultusunda tezde siyasi gerçekliğin ve genel kabulün oluşturulmasında manipülasyon rolünün altı çizilmektedir. Bu çalışmada baskın olan ve hükmedilen grupların dil ve metinler aracılığıyla manipülatif olarak nasıl oluşturulduğu, muhafaza edildiği ve yeniden harekete geçirildiği araştırılmakta ve vurgulanmaktadır. Manipülasyon, eşitsizlik, nüfuz ve ikna stratejilerinin ideolojiler aracılığıyla nasıl elde edildiği ve uygulandığı gösterilmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar hem medyanın hem de ABD'nin her iki ülkede de darbeler sırasında ve sonrasında iktidarları meşrulaştırma ve gayrimeşrulaştırmada önemli bir rol oynadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation surveys, compares and critically examines the concepts and terminologies regarding coups, democracies; and their corollaries in both Ghana and Turkey between 1960-1980 towards understanding the concepts of legitimizing and delegitimizing power and authority in critical discourse analysis. Within these two decades, a combined total of eight coups were undertaken in both Ghana and Turkey, with Ghana alone experiencing five different coup d'états between 1966 and 1981 while Turkey shares the remaining three from 1960 to 1980. Using historiography and Critical Discourse Analysis, this thesis chronicles the historical antecedents of events in the lead up to those coups, when those coups were undertaken, why they had to even happen in the first place and their respective ramifications on the democratization processes in both countries. To achieve this, the study applied in addition to critical historiography, Teun A. Van Dijk's Critical Discourse Analysis, Case Studies of National and International News in the Press and News As Discourse as tools in appreciating the complex nature of making Media and Discourse Analysis. The dissertation underscored the role of manipulation in the construction of political reality and general acceptance. In other words, the study explored and pointed out how these dominant and dominated groups are manipulatively constructed, maintained and re-enacted through language and texts. It illustrated how the strategies of manipulation, inequality, dominance and persuasion are achieved and enforced through ideologies. The findings of the research demonstrated that both the media and the US, played significant roles in legitimizing and delegitimizing those claiming authorities in both countries during the coups and in the aftermath.