Şiddet gören ve görmeyen kadınların otomatik düşünce ve somatizasyon düzeylerinin incelenmesi
To analyse the thoughts and somatizations levels of the womens which are being subjected of violence
  1. Tez No: 441597
  2. Yazar: AŞKIN SALĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Somatizasyon, Olumsuz Otomatik Düşünce
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Şiddete maruz kalmanın, ruh sağlığına olumsuz etkilerinin olduğu yaygın bir kanıdır. Kadına yönelik şiddet son yıllarda daha da görünür hale gelen, yaygınlığı ve etkileri giderek fazlalaşan bir olgudur. Buna bağlı olarak bu araştırma da amaç, şiddete maruz kalmış ve kalmamış kadınların somatizasyon ve otomatik düşünce düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma örneklemi, tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma örneklemini, İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde yaşayan şiddete maruz kalmış 18 yaşından büyük 40 kadın ile İstanbul ilinde yaşayan şiddete maruz kalmamış 40 kadın oluşturmaktadır. Katılımcıların otomatik düşünce düzeylerini belirlemek için Otomatik Düşünceler Ölçeği, somatizasyon düzeylerini belirlemek amacıyla Somatizasyon Ölçeği ve Demografik Bilgi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan tüm kadınlar bilgilendirilip, sözel ve yazılı onayları alınmıştır. Veriler; SPSS 21.00 programı yardımıyla değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular, kadınlarda şiddete maruz kalma, boşanma ve eşin vefat etmiş olması, öğrenim düzeyinin düşük olması, aylık gelir miktarının düşük olması, uzun süre köy ya da kasabada yaşamış olmak gibi sosyo-demografik faktörlerin otomatik düşünce ve somatizasyon düzeylerini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Ancak, şiddete maruz kalan kadınlarda sosyo-demografik faktörlerle beraber, şiddete maruz kalmak otomatik düşünce ve somatizasyon öğe yükünü arttıran önemli bir faktördür. Ailede ki bireylerden (anne, baba, kardeşler) ve eşinden şiddet görmüş kadınların otomatik düşünceleri anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Eşi tarafından şiddete maruz kalmış kadınların somatizasyon düzeyleri yüksek bulunurken, şiddete maruz kaldıktan sonra psikiyatrik/psikolojik tedavi gören kadınların somatizasyon ve olumsuz otomatik düşünce düzeyleri tedavi görmeyenlerden anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a popular wisdom that to be subject of violence is effecting negatively the mental health. The violence against women is a fact which is becoming more visible and which is spreading. Accordingly, the aim of this study is to investigate the relationship between women who has being exposed to violence or not, and women's somatization and automatic thoughts levels. The research sample was determined by random cluster sampling method. The study sample is formed by 40 women who is older than 18 and has being exposed to violence in Sultanbeyli, Istanbul, and 40 women who has not being exposed to violence in Istanbul. Automatic Thoughts Questionnaire is used for determining the level of the participants' automatic thoughts, Somatization Scale and Demographic Information is used in order to determine the levels of somatization. All women in the study was informed and received their approval verbal and written. Data; was analyzed and evaluated with SPSS 21.00 software. The findings found that the divorce, husband's death, low level of education, low amoun of income, long live in village effect negatively to automatic thought and somatization levels. However, to be exposed the violence with socio-demographic factors is an important factor that increases the automatic thoughts and somatization in women. The women's automatic thoughts were significantly higher who has being exposed the violence from individuals in family (parents, brothers) and her husband. While the women's somatization level is found higher who have been subjected to violence by her husband, the women's somatization and negative automatic thought levels who had psychiatric / psychological therapy after being exposed to violence are lower than the women who hadn't therapy. Key Terms: Violence against women, Somatization, Negative Automatic Thought