Psikiyatri polikliniğe başvuran hastalarda DSM-IV tanılarının belirlenmesi ve anksiyete bozukluklarının sosyodemografik ve klinik değişkenlerle ilişkisinin saptanması
Determination of the DSM-IV diagnosis of patients who referred the first time to a general psychiatric outpatient clinic and relationships of sociodemografic and clinical variables among anxiety disorders
- Tez No: 171900
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEYAZIT YEMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete bozuklukları, komorbidite, karşık anksiyete depresyon bozukluğu, anksiyete duyarlılığı, durumluluk ve sürekli anksiyete, yetiyitimi, mizaç ve karakter, Anxiety disorders, comorbidity, mixed anxiety and depressive disorder, anxiety sensitivity, state-trait anxiety, disability, temperament and character 4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda yapılandırılmış görüşme ile DSM-IV tanılarının ve anksiyete bozukluklarının sosyodemografik ve klinik değişkenlerle ilişkisinin saptanması. Dr. Doğan Işık Yazışma adresi: Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri AD. Balçova /Izmir e-mail: [email protected] Amaç: Psikiyatri polikliniğine ilk kez başvuranlarda tanı dağılımlarını belirlemek ve anksiyete bozukluğu alt gruplarını sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından karşılaştırmaktır. Yöntem: İlk aşamada Ocak-Nisan 2005 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri genel polikliniğine ilk kez başvuran hastaların ana tam ve eşdurum tamları yapılandırılmış bir görüşme olan MINI (Mini-International Neuropsycbiatric Interview; Kısa Uluslararası Nöropsikiyatrik Görüşme Envanteri) ile saptandı. İkinci aşamada ana tanısı anksiyete bozukluğu olan hasta sayışım arttırmak amacıyla poliklinikten hasta alımına devam edildi. İlk ve ikinci aşamada ana tanısı anksiyete bozukluğu olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden hastalara Kaygı Duyarlılık İndeksi (ASI), Durumluluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (STAT), Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI), PENN Durumluluk Kaygı Anketi (PSWQ), Kısa Yetiyitimi Anketi (BDQ) verildi ve hastaların demografik verileri sorgulandı. DSM-IV'e göre Anksiyete Bozuklukları alt grupları demografik veriler ve psikolojik test sonuçları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Birinci aşamada genel psikiyatri polikliniğe başvuran hastalarda anksiyete bozukluklarının ana tam olarak %40,60 (N=214) ve toplam tam olarak da %45,92 (N=242) ile en fazla konulan tanı olduğu, diğer bozukluklara komorbid olarak en fazla konulan tanının ise %13,85 ile depresif bozukluklar ve %5,31 ile anksiyete bozukluklarının olduğu saptanmıştır. Anksiyete bozuklukları içinde Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) (%12,90) ve Başka Türlü Adlandırılamayan Anksiyete Bozukluğu (BTAAB) (%9,67) en sık görülen bozukluklar olmuştur. BTAAB olan hastaların %74,5'inde Karışık Anksiyete ve Depresyon Bozukluğu (KADB) saptanmıştır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), YAB ve Özgül Fobik Bozukluk (ÖFB) ana tanılı hastalarda yüksek oranlarda psikiyatrik komorbidite (%85,7; %69,1; %55) görülmüştür. Anksiyete bozukluklarına en sık major depresif bozukluğunun (%41,11) eşlik ettiği saptanmıştır. Anksiyete duyarlılığı, YAB ve Panik Bozukluğu (PB) grubunda diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Hem durumluluk anksiyetesi (STAI-SA) hem de sürekli anksiyete (STAI-TA) YAB grubunda TSSB ve Obsesif KompulsifBozukluk (OKB) grubu dışında tüm gruplardan anlamlı olarak yüksek saptanırken diğer gruplar arasında fark saptanmamıştır. YAB grubunda kaygı düzeyi PB ve BTAAB grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Anksiyete bozukluğu alt gruplarının hepsinde orta derecede yeti yitimi olmasına karşın aralarında anlamlı fark saptanmamıştır. KADB diğer BTAAB gruplarıyla karşılaştırıldığında STAI-SA, STAI-TA ve PSWQ skorları anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Anksiyete bozukluklarına komorbid durumlarda ASI, STAI- SA, STAI-TA, PSQW ve BDQ-7 anlamlı düzeyde artmaktadır. TCPın Zarardan Kaçınma (HA) skorları YAB grubunda Uyum Bozukluğu (UB) ve BTAAB grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Kendini Yönetme (SD) skorları YAB grubunda UB ve BTAAB grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Sonuç: Psikiyatri genel polikliniğine başvuran hastalarda en sık görülen bozukluk anksiyete bozukluklarıdır. Anksiyete bozuklukları içinde en sık görüleni YAB'dır. Anksiyete bozukluklarında komorbidite sıktır ve bu durumlarda yeti yitimi, anksiyete duyarlılığı ve kaygılanma belirgin olarak artmaktadır. YAB 'da hem HA'nın yüksek hem de SD'nin düşük olması bu hastalarda ikinci eksen bozukluklarının sık olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, YAB'ın tanısal güvenilirliğinin az olduğunu desteklemektedir. KABD'nin sık görülmesi ve diğer anksiyete bozuklukları kadar yeti yitimine ve rahatsızlığa neden olması onun ayrı bir tam kategorisi olmayı hak ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of the DSM-TV diagnosis of patients who referred the first time to a general psychiatric outpatient clinic and relationships of sociodemografic and clinical variables among anxiety disorder subgroups. Dr. Doğan Işık Dokuz Eylul University, Department of Psychiatry, Balcova/Izmir Turkey. e-mail: [email protected] Objective: The aim of this study is to determine diagnostic distributions of patients who referred the first time to a general psychiatric outpatient-clinic and to compare subgroups of anxiety disorders in terms of sociodemografic and clinical variables. Method: At the first step, main and comorbid diagnosis of the patients who referred to DEUMS general psychiatric outpatient-clinic for the fist time between January-April 2005 were established with MINI (Mini-International Neuropsychiatric Interview), a structured diagnostic interview. At the second step, drawing of patients from general psychiatry clinics whose main diagnosis were anxiety disorders continued, in order to increase the number of patients. Anxiety Sensitivity Index (ASI), State-Trait Anxiety Inventory (STAT), Perm State Worry Questionnaire (PSWQ), Brief Disability Questionnaire (BDQ), Temperament and Character Inventory (TCI) questionnaires were given and the demografic data were interrogated to the patients whose main diagnosis was anxiety disorders and who accepted to participate in the study. Subgroups of anxiety disorders according to DSM-IV criteria was compared in terms of sociodemografic variables and psychological tests. Results: Anxiety disorders (40.60%) were established to be the most frequent main diagnosis (all together with the comorbid diagnosis it reached up to 45.92%). Depressive disorders was the first (13.85%) and anxiety disorders was the second most frequent comorbid diagnosis (5.31%). General Anxiety Disorder (GAD) (12.9%) and Not Otherwise Specified Anxiety Disorder (NOSAD) (9.67%) were determined to be the most frequent disorders within the anxiety disorders. Mixed Anxiety-Depressive Disorder (MADD) was found at the rate of 74.5% among the patients with NOSAD. Patients with Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), GAD and Spesific Fobia (SF) had high rates of psychiatric comorbidity (85.7%, 69.1% 55%; respectively). Major Depressive Disorder (MDD) was found to be the most frequent disorder accompanying to anxiety disorders. Anxiety sensitivity was found significantly higher in GAD and Panic Disorder (PD) groups than other anxiety disoders.Both, state anxiety and trait anxiety in GAD groups were found to be significantly higher than other anxiety disorder groups except PTSD and Obsessive Compulsive Disorder (OCD) but no significant difference was found among other anxiety disorder groups. Worry levels in the GAD group was significantly higher than PD and NOSAD groups. Despite the moderate levels of disability observed in all anxiety disorder subgroups, there were no significant differences between subgroups. STAI-SA, STAI-TA and PSWQ were found significantly higher in MADD compared to other NOSAD subgroups. ASI, STAI-SA, STAI-TA, PSQW and BDQ-7 were found significantly increased in comorbid anxiety states when compared to pure anxiety disorders. Harm Avoidance (HA) scores of TCI was found significantly higher in GAD group than Adjustment Disorder (AD) and NOSAD. Self Directedness (SD) scores of TCI was found significantly lower in GAD group than AD and NOSAD. Conclusion: Most common diagnosis in patients who referred to a general psychiatry clinic is anxiety disorders. GAD is the most common diagnosis among anxiety disorders. Comorbidity is frequent in anxiety disorders and it clearly increases disability, anxiety sensitivity and worry in comorbid states. High rates of HA and low rates of SD observed in GAD supports the opinion that axis-2 disorders are frequent in this subgroup. These findings have confirmed that GAD has a low diagnostic reliability. Since MADD is a frequent disorder and causes as much disability and distress as other anxiety disorders, it seems that MADD deserves to be a distinct diagnostic category.