Hastanede yatarak tedavi gören hastaların sosyodemografik özellikleri ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Examination of anxiety levels and sociodemographic variables of patients in inpatient care
- Tez No: 441653
 - Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: hastane, yataklı tedavi, anksiyete, tedavi, ameliyat, patients, inpatient care, hospital, anxiety
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören sekiz klinikteki 100 hastanın anksiyete düzeylerini kişisel ve sosyodemografik verileri karşılaştırılarak incelenmiştir.Çalışma 14-89 yaş aralığında 50'si erkek, 50'si kadın hastalardan oluşan örneklem oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında, kişisel ve sosyodemografik bilgi formu ve anksiyete düzeyini ölçmek için Beck Anksiyete Envanteri uygulanmıştır. Araştırmada anksiyete düzeylerinin farklı kişisel ve sosyodemografik değişkenler kapsamında farklılıkları ele alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre kadın hastaların, erkek hastalara göre anksiyete düzeyinin daha fazla olduğu, hastanede 16 gün ve daha fazla süre hastanede kalan hastaların anksiyete düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, anksiyete puan ortalaması farklılığı medeni durum, çocuk sayısı, hastanın kiminle yaşadığı, tedavi gördüğü servis, refakatçi, hastalık hakkında bilgi, servis tanıtımı, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, ameliyat öyküsü, başka hastalıklar değişkenlerinde incelenmiştir. Araştırmanın, hastanede farklı servislerde tedavi gören yataklı hastaların anksiyete seviyelerini düşürme ve farkındalığı arttırıcı çalışmaların yapılmasında ve yöntemlerin uygulanmasında katkı sağlayabilecek bulgular elde etmesi bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, patients of Health Sciences University Umraniye Research and Education Hospital being in inpatient services were recruited in order to examine and compare anxiety levels with their personal information and sociodemographic variables. 50 female and 50 male patients were the sample of the study between the ages of 14 and 89. Personal and Sociodemographic Information Form and Beck Anxiety Inventory were used for data collection. Based on the results of the study, female patients scored higher in anxiety levels as compared to male patients. Additionally, days spent in inpatient care were found as having statistically significant relationship with anxiety levels of the patients. Other variables which were compared with anxiety levels of the patients included marital status, level of income, education level, number of children, other diseases, information about illness, treatment services, history of surgery, substance use, and information about services. This study is important because it might provide contributions regarding novel approaches and treatment methods for reduction of anxiety among patients in inpatient care.