Erkek şizofreni hastalarında bakım veren yükü açısından alkol ve madde kullanımı varlığının etkisi
Effects of alcohol and substance use on caregiver burden of male schizophrenic patients
- Tez No: 260124
- Danışmanlar: UZMAN MENEKŞE SILA YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Alkol-Madde Kullanımı, Bakım Veren Yükü
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmada alkol ya da madde kullanım öyküsünün bakım veren yüküne, bakım verenin yaşam kalitesine, depresif belirtilerine ve anksiyete düzeylerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalık belirtilerinin ve hastaya ve bakım verene ait özelliklerin bakım verenin yükü, depresif belirtileri, anksiyete düzeyleri ve yaşam kalitesine etkileri araştırılmıştır.Yöntem: Araştırmaya Eylül 2009-Mart 2010 tarihleri arasında, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde genel psikiyatri kliniklerinde yatarak tedavi görmekte olan DSM IV-TR' ye göre Şizofreni tanısı alan Alkol-Madde kullanımı öyküsü olan ve olmayan toplam 100 hasta ve bu hastaların birincil bakım verenleri dahil edilmiştir. Çalışmaya alınacak hastalar için yaş aralığı 18-70 olarak belirlenmiştir. Hastalar ve yakınları çalışmaya dahil edilmeden önce çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve yazılı onayları alınmıştır. Tüm hasta ve bakım verenler ile bir kez görüşülerek hastalara PANSS, bakım verenlere Sosyodemografik Veri Formu, Zarit Bakımveren Ölçeği, WHOQOL-Bref, Beck Depresyon Ölçeği ve Durumluluk Süreklilik Ölçeği (STAI 1-2) uygulanmıştır. Madde kullanım öyküsü olan hastalarda tanıyı desteklemek amacıyla dosyalarından idrarda madde metaboliti ve kanda MCV ve GGT düzeyleri kaydedilmiştir. Hastaların yatış dosyalarından, varsa geçmiş yatış dosyalarından kaç kez yatışlarının olduğu, yatış sıklığı, en son yatışın süresi, aile yüklülüğü, bu yatışındaki alkol madde kullanımına dair ailenin verdiği bilgilerden yaralanılmıştır. Birincil bakım verenlerden hastanın alkol ve madde kullanımına dair bilgi edinilmiştir.Bulgular: Bakım verenlerin yaşları 23 ile 68 arasında değiştiği ve olguların 53' ünde (% 53) birincil bakım verenin hastanın annesi olduğu saptanmıştır. Birincil bakım verende bakım veren yükü incelendiğinde hem alkol-madde kullanım öyküsü olan hem de olmayan olgularda şiddetli yük saptanmıştır. Alkol-madde kullanımı olan olgularda bakım veren yükü olmayan olgulara göre ileri derecede anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Yükte artış Zarit Aile yük Ölçeğinin tüm alt alanlarında gösterilmiştir. Bakım veren yükü ile pozitif psikotik belirtiler arasında pozitif yönde ileri derecede anlamlı ilişki saptanmıştır.Sonuç: Hastaya uygun tedavi ve yaşam koşullarının belirlenmesi bakım verenin durumu ve ihtiyaçları göz önüne alınmaksızın mümkün görünmemektedir. Bakım verenin gereksinim ve zorlukları daha iyi anlaşıldıkça hastaların ve ailelerin yaşam kaliteleri de artacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to find the effects of alcohol or substance use on caregiver burden, quality of life , depressive symptoms and anxiety levels of caregivers.We also aimed to find out the effects of the symptoms of the disease and certain attributes of the patients and their primary caregivers on the caregiver burden, depressive symptoms, quality of life and anxiety levels of caregivers.Setting and Design: We recruited DSM-IV TR diagnosed 100 schizophrenic inpatients that were being followed in Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery and their primary caregivers from September 2009 to March 2010.Materials and Methods: The patients? age ranged between 20 and 65 years. Patients and their primary caregivers have given informed consent. Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) was given to the patients and Sociodemographic and clinical data form , The Zarit Burden Interview, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, WHOQOL-Bref were given to the caregivers. For the patients who had a story of alcohol or substance use, drug urine analysis, MCV and GGT were recorded from medical files to aid to determine possible alcohol or substance use.Available information about numbers and frequency of hospitalization, patient and family statements about alcohol and substance use was collected from current and past medical records of patients. The caregivers? age ranged between 23 and 68 years. The primary caregiver was the patient? s mother for 53% of the cases.Results: We found severe caregiver burden for both patients with and without story of alcohol or substance abuse. For cases with alcohol or substance use we found highly significantly raised caregiver burden levels. Elevated levels of caregiver burden were significant for all dimensions of The Zarit Burden Interview.We found that, caregiver burden had a highly significant positive correlation with positive psychotic subscale of PANSS.Conclusions: In order to provide schizophrenic patients and their families optimum treatment and life conditions, we must consider caregivers? conditions and needs. As needs and difficulties of caregivers understood, there will be a good chance of providing them better life standards.