Phyco-ecological study on two major parks water body in Erbil province (North Iraq)
Erbil (Kuzey Irak)' de iki büyük parkta bulunan göllerde phyco-ekolojik çalışma
- Tez No: 441794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kürdistan (Kuzey Irak), Sami Abdulrahman Park, Shanadar Park, Alg, Kurdistan (North Iraq), Erbil, Sami Abdulrahman Park, Shanadar Park, Algae
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Kuzey Irak Kürdistan bölgesi, Erbil'de Sami Abdulrahman Park ve Shanadar Parkta gerçekleşmiştir. Dört istasyon Sami Abdulrahman Parkından, diğer dört istasyon ise Shanadar Parkından seçilmiştir. Su örnekleri polietilen şişelerde, alg örnekleri ise 50 ml'lik steril şişeler içinde toplanmıştır. Çalışmada epipelik ve fitoplankton kompozisyonu üzerinde durulmuştur. Sonuçlar genellikle hava sıcaklığındaki dalgalanmalardan dolayı geniş bir yelpaze ortaya koymuştur; hava sıcaklığı 17-21 0C arasında değişirken su sıcaklığın tüm istasyonlarda 11-16 derece arasında olup hiçbir zaman 11 derecenin altına düşmediği görülmüştür. Su örneklerinin analiz sonuçları sırasıyla su şekilde; Elektriksel iletkenlik 295-1370 mS.cm arasında, bulanıklık ise 7-11 NTU arasında kaydedilmiştir. Toplam alkalinite, asitide ve sertlik sırasıyla 196-390, 19,21-15,62 220 mg CaCO3 l için 165 idi. Kalsiyum iyonu 55-96 arasında, magnezyum iyonu 25-30,13 arasında değişme göstermiştir. Toplam katı çözünmüş inorganik bileşen analiz sonuçları 329 -666 arasında bulunmuştur. Hidrojen iyon konsantrasyonu (pH) 7,97 -8,25 olarak kaydedilmiştir. Çözünmüş oksijenin en düşük değeri 2,61 ve en yüksek değeri ise 4 –4,5 olmuştur. Diğer yandan, biyolojik oksijen ihtiyacı 14,64 -17,41 sonuçları arasında değişmiştir. Çalışılan alg florası için 4 bölüm,11 familya ve 34 tür tespit edilmiştir. Sırasıyla bulunma oranları Cyanophyta (mavi-yeşil algler)'ya ait 15 tür (%44 ), Chloraphyta (yeşil algler)'ya ait 10 tür (%29), Euglenophyta (kamçılı algler)'ya ait 6 tür (%18 ), Bacilloroiophyta (diatomalar)'ya ait 3 tür (%9) cins ve türler tespit edilmiştir. Bu türler sırasıyla (Chlamydomonas reinhardtii, Chloroccocum infusionum, Chlorococcum humicola, Chroococcus micrococcus (Kuetz) Rabenh, Chroococcus montanus, Chroococcus turgidus, Cladophora kutzing, var. nordstedtiana Brand, Cosmarium bioculatum Berb., Cosmarium leave Rabenh, Cymbella cistula, Cymbella minuta, Euglena acusvarrigida Huebner, Euglena deses Her., Euglena geniculate, Euglena gracilis, Euglena spirogyra Ehrenberg, Euglena texta, Gloeotrichia sp., Lyngbya aesturii after Komarck, Lyngbya limneticalemm, Oscillatoria acutissima Kufferath, Oscillatoria anagustissma West G.S.W., Oscillatoria chlorina Kutz. (After Fremy), Oscillatoria irrique (Hhr.) Gomont, Oscillatoria limosa (Ag.) Gomont, Oscillatoria minnesotensis Tilden, Phormidium lucidum Kutzing, Phormidium standleyi Drouet, Phormidium willei after Komarek, Spirogyra maneramae Rand, Spirogyra porticalis, Spirogyra pseudoreticulate Krieger, Synedra ulna olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in eight stations within Sami Abdulrahman Park and Shanadar Park, Erbil, Kurdistan region (North Iraq), the stations were distributed as a follows; four stations were selected in Sami Abdulrahman Park and four stations were selected in Shandar Park. Water samples were collected in polyethylene bottles and algal samples were collected in sterile vial of 50 ml. The study was focused on the epipelic and phytoplankton composition during the study period. Generally, results revealed that air temperature has a wide range of fluctuation; it was ranged from 17-21 ºC. Water temperature in all stations was ranged from 11-16 ºC, whereas it was never falling below 11 ºC. The results of water sample analysis showed the following records; Electrical conductivity ranged from 295-1370 μS.cm-1; turbidity ranged from 7-11 NTU;Total alkalinity, acidity and hardness were range from 196-390, 19.21-15.62, 165 to 220 mg CaCO3 l-1, Calcium ion were ranged between55-96, magnesium ion were ranged 25-30.13. Results of inorganic constituent analyses total dissolved solid were between 329-666, value of hydrogen ion concentration were noted from 7.97-8.25. Lower value of dissolved oxygen 2.61 and higher value 4.45.On the other hand, results of biological oxygen demand were ranged between14.64-17.41. In point view of algal flora, a total of 34 algal species was identified belong to 13 genera, 11 families, and 4 divisions were identified. The dominant division was Cyanophyta shared by 15 species (44%), followed by Chlorophyta with 10 species (29%), Euglenophyta with 6 species (18%), Bacillariophyta with 3 species (9%). The genus and species were identified (Chlamydomonas reinhardtii, Chloroccocum infusionum, Chlorococcum humicola, Chroococcus micrococcus (Kuetz) Rabenh., Chroococcus montanus, Chroococcus turgidus, Cladophora kutzing, var. nordstedtiana Brand, Cosmarium bioculatum Berb., Cosmarium leave Rabenh, Cymbella cistula, Cymbella minuta, Euglena acusvarrigida Huebner, Euglena deses Her., Euglena geniculate, Euglena gracilis, Euglena spirogyra Ehrenberg, Euglena texta, Gloeotrichia sp., Lyngbya aesturii after Komarck 1956, Lyngbya limneticalemm, Oscillatoria acutissima Kufferath, Oscillatoria anagustissima West G.S.W., Oscillatoria chlorina Kutz. (After Fremy), Oscillatoria irrique (Hhr) Gomont, Oscillatoria limosa (Ag) Gomont, Oscillatoria minnesotensis Tilden, Phormidium lucidum Kutzing, Phormidium standleyi Drouet, Phormidium willei after Komarek, Spirogyra maneramae Rand, Spirogyra porticalis,Spirogyra pseudoreticulate Krieger, Synedra ulna.