Implementing creative drama teaching methods in basic design studios
Yaratıcı drama eğitim yönteminin temel tasarım stüdyosunda kullanılması
- Tez No: 441804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tasarım eğitimi, yaratıcı drama, temel tasarım stüdyo, yaratıcılık, deneysel çalışma, Design teaching, creative drama, basic design studio, creativity, experimental study
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
20. yy. başlarında İngiltere ve Amerika başta olmak üzere yaratıcı drama öğretim teknikleri eğitim anlayışı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yaratıcı drama eğitim ortamının çağın gereksinimlerini karşılamakta yetersiz olduğunun ortaya çıkmasıyla yaygınlaşmıştır. Yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesiyle öğrencinin daha aktif olarak var olduğu dramatik eğitimde,“yaratıcılık, eleştirel düşünme yeteneği, iletişim ve problem çözme becerileri gelişimi, hayal gücü ve farkındalık düzeyi gelişimi, bireylerde grup planlaması, grupla uyum içerisinde çalışma ile yeni çözümler üretme yeteneği gelişimi ”gibi kazanımlar sağlamaktadır. Yaratıcı drama daha önce tasarım eğitiminin diğer disiplinlerinde kullanılmıştır. Araştırmanın amacı çeşitli disiplinler içerisinde eğitim ve eğitimi destekleyici yöntem olarak kullanılan yaratıcı drama ile sağlanan kazanımları incelemek ve temel tasarım stüdyolarında yaratıcı drama ile desteklenmiş programların öğrenciler üzerinde sağlanabilecek yaratıcılık ve yaratıcı düşünme ile tasarım becerilerini geliştirici kazanımları irdelemektir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda araştırma ile Temel Tasarım Stüdyoların da tasarım konularının yaratıcı drama etkinlikleri ile desteklenerek daha verimli ve anlaşılır biçimde aktarılmasını ve bu doğrultuda öğrencilerin daha başarılı bir tasarım süreci deneyimlemelerinin sağlanması hedeflenmiştir. Dönütler ve veriler toplamak adına araştırmacı tarafından tasarlanan“ Yaratıcı Drama ile Tasarım ”adlı örnek çalışma İzmir ilinde bulunan iki üniversitenin Mimarlık ve İç Mimarlık Bölümü temel tasarım stüdyosu öğrencilerinden oluşan araştırma grubuna uygulanmıştır. Çalışmanın bulgularında hedeflenen kazanımlar lehine olumlu sonuçlar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Beginning of 20th century, creative drama teaching techniques as a training perception was initiated to use foremost in England and USA. In an inadequate education environment, the creative drama became widespread to fulfill the requirements of the era. In the dramatic training, which student exists more actively with the principle of learning by doing and living, acquirements are gained such as“creativity, ability of critical thinking, communication and problem-solving skills, development of imagination and awareness level, group planning in individuals, cooperation within a group and ability to create new solutions”. Creative drama teaching method previously used in other disciplines in design teaching. The performance evaluation of these applications proved that creative drama boosts the efficient teaching environment. In this research, effects of targeted attainments provided by basic design studios' education are examined via basic design studios which are supported by creative drama activities providing similar attainments instead of methods in traditional design studios. In this direction, experimental studies which are designed and applied by the researcher are used as a method. With experimental studies, students' more active participation to learning process and more productive and more understandable transfer of design issues by supporting them with creative drama activities and in this direction, a more successful design process experience are targeted. Workshops are conducted for collecting feedbacks and data with first year Architecture Faculty, Architecture and Interior Architecture students of two universities in Izmir which provided the necessary permits in the spring semester of 2014 – 2015. The findings of the study results in favor of students' creative thinking and design abilities.