Performance evaluation and design guidelines for equitable access of students with disabilities in university campus outdoor environments
Engelli öğrencilerin üniversite yerleşkesi dış mekânlarında eşit erişimi için performans değerlendirme ve tasarım ölçütleri
  1. Tez No: 442000
  2. Yazar: İLKAY DİNÇ UYAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CENGİZKAN, PROF. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Eşit Erişim, Erişilebilirlik, Kampüs Dış Mekânları, Kevin Lynch, Performance Evaluation, Equitable Access, Accessibility, Campus Outdoor Spaces, Kevin Lynch
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu tezin amacı, üniversite yerleşkesi dış mekânlarının tasarımında engelli öğrencilerin gereksinim ve beklentilerini karşılayacak performans değerlendirme ve tasarım ölçütlerini geliştirmektir. Engelli öğrencilerin kampüs yaşamına eşit erişimini destekleyen mekânsal tasarımın gelişiminde, kampüs dış mekânlarının performans değerlendirmesi önemli yer tutar. Erişilebilirlik performans ölçütlerinin değerlendirilmesinde, birey ve onun yaşadığı çevre arasındaki ilişki temelinde fiziki çevrenin kullanıcı ve mekânsal boyutuyla ele alınması önemlidir. Bu tez performans değerlendirme yaklaşımının teknik erişilebilirlik normların yanında, engelli öğrencilerin üniversite mekânlarına eşit erişimlerine cevap veren ve bu yolla onların sosyal katılımlarını destekleyen nitelikte olması gerektiğini savunmaktadır. Bu tezin amacını gerçekleştirmek için, öncelikle, sistematik bir yaklaşımla, üniversite yerleşkesinde 'gerçek' kullanıcıların deneyimlerini gözlemleyerek, derinlemesine anlamak amacıyla alan çalışması yürütülmüştür. İkincisi, üniversite yerleşkesinde tüm öğrenciler için eşit eğitim hakkı vurgusuyla, alan çalışması ve Lynch'in normatif teorisi (1981) merceğinden kapsayıcı kampüs dış mekanları tasarımı için performans değerlendirme ölçütleri geliştirilmiş, incelenmiş ve kavramsal bir çerçeve sunulmuştur. Bu tez kapsamında, çevresel adalet fikri temelinde kurgulanan Lynch'in performans ölçütlerinin, eşit erişim açısından yeniden okunması geçerli bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Üçüncüsü, çalışmada geliştirilen normatif çerçeveyi test etmek için, ampirik temelli tasarım parametreleri yardımıyla Kampüs Erişilebilirlik Değerlendirme İndeksi (CAEI) geliştirilmiştir. Bu tez, yerel bağlama derinlemesine bakışın mimari kuramı geliştireceğini vurgulayarak, evrensel mimari ve planlama teorilerini yerel ölçekte sorgulayarak ve yorumlayarak yeni bir kavramsal çerçeve önermektedir. Ayrıca, normatif ve teorik tasarım parametreleri ile mimari uygulama pratiği arasındaki boşluğu doldurmaya öncelikle önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu alanda argümanlar öne sürmektedir. Pratik ve teorik alanlar arasında güçlü bir ilişki kurmayı hedefleyerek, ulusal ölçekte mimarlık pratiğine katkı sağlayacağı düşünülen CAEI'ın tasarımı bu tezin mimarlık alanında en önemli katkısıdır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to develop performance evaluation and design guidelines for the design of university outdoor campus spaces that take into account the needs and desires of students with disabilities (SWDs). Constant performance evaluations of outdoor campus spaces are important in advancing spatial design for the equitable access of SWDs in campus life. Forming a strong relationship between the individual and his/her lived environment, assessments of accessibility performance dimensions depends fundamentally on the notion of user and spatial aspects. This thesis argues that performance evaluations should not only search for physical accessibility issues, but should also respond to equitable access, and in turn, to the social inclusion of SWDs in university spaces. To achieve the objective of the study, firstly, a case study was carried out to understand the relevant phenomena, involving a systemic approach to observing the experiences of 'real' users in an actual campus setting. Secondly, considering the rights of all students related to the campus, a study was made of the design of inclusive campus outdoor environments through the field study and the lens of Lynch's normative theory (1981) to help explore, scrutinize and contextualize the performance evaluation parameters. A re-reading of Lynch's performance dimensions from the perspective of equitable access can be considered a valid approach, given their basis on the idea of environmental justice. Thirdly, the Campus Accessibility Evaluation Index (CAEI) is developed with the aid of empirically grounded design parameters in order to test the developed normative framework in the study. The contribution of this dissertation to the body of architectural literature falls under two aspects. First, it proposes a new contextual framework that follows, questions and interprets universal architectural and planning theories within a local context, emphasizing that an in-depth look at a local sample will broaden architectural theories. Second, the thesis raises arguments that aim to close the gap between normative and theoretical design parameters and architectural practice, highlighting that priority should be given to efforts to bridge this gap. The development of the CAEI for application in architectural practice nationwide is the most noteworthy contribution of this thesis, forming a strong relationship between the practical and theoretical aspects.