Karaman ili kentsel alanında tüketicilerin bulgur tüketim alışkanlıkları ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on bulghur consuming habits of consumers in urban areas of Karaman and identifying the factors that effect this
- Tez No: 442465
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bulgur, Karaman, Tüketici, Üretici, Tüketim, Bulghur, Consumer, Consumption, Karaman, Producer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmada Karaman ilinde bulgur tüketim yöntemleri araştırılmış ve Karaman ili kentsel alanında hane halkının bulgur tüketim alışkanlıkları ve bu bulgur tüketim alışkanlıklarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu amaçla Karaman ili kentsel alanda yaşayan hane halkı ile yüz yüze görüşülmek suretiyle 291 hane halkına anket uygulanmıştır. Ankette tüketicilere bulgur tüketim tercihleri, bulgur alırken dikkat ettikleri hususlar, bulgurun beslenme ve sağlık açısından önem durumları, bulgur tüketim aralıkları, bulgur temin yerleri, bulgur tüketim yöntemleri, bulgurun mevsimsel tüketim farklılıkları, bulgur tüketimini etkileyen konularda sorular yöneltilmiştir. Bu soruların aynı zamanda demografik özelliklerle karşılaştırılması yapılmıştır. Anketi değerlendirirken frekans tabloları, yüzde hesaplamaları, grafiklerden, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve değişkenler arasındaki ilişkiyi ölçmek için X2 (Chi-square) tekniğinden yararlanılmıştır. Değerleme sonucunda, ankete katılanların bulgur satın alırken öncelikle son kullanma tarihine, markasına, görünümüne ve fiyatına dikkat ettikleri, bulguru sevdikleri ve damak tadına uygun olduğu için tükettikleri, bulgurun beslenme ve sağlık açısından önemi pek bilinmemekle birlikte merkezde yaşayan ve gelir durumu iyi olanların bu konuda bilgi sahibi oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca katılımcılar ailede bulgur alma kararını babaların verdiğini, gelir durumunun bulgur tüketimini etkilemediğini, bulgur tüketiminde mevsimsel farklılıkların olduğunu ve reklamın bulgur tüketimini artıracağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, bulghur consumption methods in Karaman were investigated and a survey was conducted to reveal bulghur consumption habits of households in urban areas of Karaman and the factors that affect these consumption patterns. For this purpose, the survey was administered to 291 households by direct meeting with households living in urban areas of Karaman. Questions regarding bulghur consumption preferences, considerations taken into account when buying bulghur, importance of bulghur for nutrition and health, intervals between bulghur consumption, bulghur procurement places, bulgur consumption methods, interval between seasonal consumption of bulghur and factors affecting bulghur consumption were asked to the consumers in the survey. At the same time, these questions were also compared by considering demographic characteristics. Frequency tables, percentage, graphics, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and X2 (Chi- square) technique for measuring relationship between variables were used for assessing the survey data. Expiry date, brand, display and price were the important factors paid by consumers prior to buy, liking and consumption due to appropriate taste, unawareness about Bulgur's importance on nutrition and health but known by those who lived in the city centre with high income has been found as a result of the survey. Furthermore, decision of buying bulghur in the family by father, no effects of income on consumption, seasonal differences in bulghur consumption and increased bulghur consumption by advertisements were also specified.